Ølbrygging for alle – Belgisk Blonde – 50 halvlitere til under 300 kroner!!

Jeg har fått gleden av å brygge øl sammen med noen som virkelig kan dette, Erik Schønsee sjefen på Bryggselv AS. Dette er min jomfrubrygging og jeg gleder meg veldig. Jeg er glad i alt godt livet har å by på og øl er ikke noe unntak. Det har vært en eksplosjon i øltyper å velge i mellom på butikken, utesteder og polet. Ølbrygging har de senere årene blitt veldig populært.

Belgisk blonde:

I dag skal vi lage en Belgisk blonde. Dette er en veldig god lys øl som passer utmerket om sommeren. Den er ikke så bitter i smaken, har en lys farge og har ofte ganske høy alkoholprosent. Hvis man ikke er så vant med kraftige ølsorter, men mer vant med pils er dette et supert alternativ. Jeg skal gå igjennom dette grundig og vise hvor enkelt dette faktisk er. Det krever noe utstyr, men for å starte med ølbrygging er det ikke den store investeringen som må gjøres.

Hvordan:

Det viktigste når man skal brygge øl selv er å være ryddig, RENSLIG og strukturert på gjærings prosessen. Er du flink med dette ligger alt til rette for å få et veldig godt resultat.

  • Hvis du skal bruke fersk gjær så bør du lage en forkultur. Lag en gjærstarter ca 5 dager i forkant av at du skal brygge.Start med å koke opp vann og tilsett maltekstrakt. Kjøl ned til romtemperatur og tilsett den ferske gjæren. Bruk plastfolie for å få det luft tett. Du kan også bruke tørrgjær samme dagen du brygger og få et meget godt resultat, men for det aller beste utvalget av gjær og resultatet bruker vi i dag fersk gjærøl2.jpgøl1
  • Finn frem bryggkjelen, fyll opp med 35 liter vann og varm opp til 65 grader.øl3.jpg
  • Det er ikke nødvendig å gjøre en vannjustering, men Erik foretrekker å justere vannet for å få riktig pH verdi i mesken. Se oppskrift for vannjustering under «oppskrift».
  • For kranvann fra Oslo området: Tilsett i kjelen med vann.vannjustering.jpg
  • Legg i en maltkurv eller maltpose i kjelen. Åpne posen med knust malt og tilsett forsiktig i kurven i vannet. Det er viktig å røre godt rundt så det ikke kommer noen luftlommer eller klumper seg. Legg i en termostat, ta på lokket og varm opp til 65 grader. Dette kalles å meske.
  • øl4 øl5.jpg Når malten har trukket på 65 grader i en time, er det på tide å løfte kurven opp fra vannet og la den renne fra segøl9.jpg
  • Kok opp en kjele med 5 liter vann til 80 grader. Dette er skyllevann. Hell over den knuste malten og rør godt. Det er nå ca 30 liter vann i den store kjelen. Vesken i kjelen har nå blitt til vørter.øl10.jpg
  • Kok opp vørteren i kjelen og kok i 90 minutter. Etter 30 minutter tilsett humle. Når det gjenstår 15 minutter legger Erik kjølespirealen opp i kjelen, dette for å gjøre den steril.øl14.jpg
  • Nå skal vørteren kjøles ned før den tappes over på gjærings tank. Kjøl ned til 18 grader.øl15.jpg
  • Pass på at alle rør og gjæringstank er desinfisert/sterilt. Erik bruker Star san som er utblandet fosforsyre.
  • Tapp over på gjæringstanken og tilsett gjæren.øl16.jpg
  • For å få en bra gjæringsprosess er det viktig med rikelig med oksygen. Tilsett ren oksygen eller rist godt på tanken.øl20.jpg

Nå settes tanken til lagring i et kjølig rom i 2 uker før den tappes over på flasker og korkes. Etter dette må ølet modnes i 2-4 uker.øl18.jpg

Oppskrift Belgisk blonde:

Malt:
6kg Pilsnermalt
300g Aromatic malt
300g Hvetemalt
500g Kandisukker lyst
Humle:
45g Styrian Golding (Bobek) humlepellets (kokes i 60 minutter)

Gjær:
2 pk WLP500 Trappist Ale fersk gjær fra Whitelabs
Eller en fin tørrgjær-erstatning:
2 pk Safbrew BE-256 11,5G

Vannjustering (kan droppes):
3,5g Kalsiumsulfat i meskevannet
7g kalsiumklorid i meskevannet
3,5g Natron i meskevannet

 

Utstyr du trenger:

Ferdig ølsett Belgisk blonde

Startsett nybegynner

Startsett med kjele

For å brygge som forklart over trenger du nybegynnersett og startsett med kjele.

Etter en dag sammen med Erik må jeg si at dette har vært veldig gøy! og det beste med alt er at nå kan jeg glede meg til ølet blir ferdig og skryte litt til mine venner når jeg serverer hjemmebrygget øl neste gang. Jeg forstår godt at dette har blitt en populær hobby. Tusen takk til Erik og Bryggselv. Bryggselv har alt av utstyr og råvarer du trenger for å brygge øl. Sjekk ut nettbutikken  Bryggselv sin nettbutikk .

Nå skal jeg sette meg ned å nyte er par gode øl i sola etter en fin dag med brygging!

øl13.jpg

Kommenter