Grisegod grillmat! – Hvordan lage Porchetta

Porchetta er en tradisjonell Italiensk rett. Dette er den perfekte metoden for å benytte seg av en billig råvare og skape noe som er fantastisk godt! Italienerne spiser denne retter varm eller kald og serveres gjerne mellom ciabatta. Det er smakfullt, ekstremt saftig og gøy å lage. Enkelt er det også. Jeg har lagd denne retten på en kullgrill, men det går også å bruke stekeovnen. Jeg har ikke smakt en mer saftig ribbe noen gang med en mer crispy svor. Det er faktisk en fare for at juleribba blir byttet ut mot en Porchetta neste gang!

porc12

porc1

Oppskrift:

  • 2-4 kg tynnribbe.
  • masse deilig urter. Jeg brukte salvie, oregano, persille og estragon.
  • 5 hele kinahvitløk eller en hel hvitløk.
  • 2 sjalottløk
  • salt og pepper.
  • mattråd til å binde opp «rullen»

 

Hvordan:

Start med å fjerne eventuelle bein fra ribben eller be de gjøre det i butikken. Du må forberede denne retter dagen før du skal grille og servere Porchettaen. Dette for at smakene skal sette seg godt i kjøttet.

porc4

 

Start med å skjære forsiktig med en skarp kniv i midten av kjøttet. På denne måten blir kjøttet dobbelt så stort. Du skal brette ut kjøttet så det blir plass til mere smak og for å få den fantastiske «rullen» på kjøttet. Dette er ikke vanskelig, men bruk litt god tid så du klarer å beholde stykket i en bit. Skjær opp svoren i pene striper med ca 1 fingers mellomrom. Nå er det bare å legge stykket med svoren ned mot benken og strø på med rikelig med salt og nykvernet pepper. Kutt opp urtene og løken og legg klart på en fjøl. Fordel urtene og løken over hele stykket og gni det inn mot kjøttet. Grisen fortjener en siste liten massasje 🙂

porc5

 

porc7

porc8

Rull stramt sammen hele siden og bind sammen. Svoren skal havne som det ytterste laget. Når du binder sammen denne anbefaler jeg å binde tråden der du har skjært opp svoren. Husk å binde opp siden også. Det er viktig at den holder en fin fasong. Nå er den klar for å få enda litt mer salt og pepper på utsiden. Rull Porchetta`n i plastfolie og legg i kjøleskapet i 1 dag. Ta den ut av kjøleskapet ca 2 timer før du skal begynne å grille. Husk å fjerne plastfolien.

porc9

Det er viktig at du griller på indirekte varme. Den skal helt ikke grilles direkte over kullet da dette blir for varmt. Er du heldig som meg og har et rotesseri gjør jobben seg selv. Grill over indirekte varme i ca 3 timer. Prøv å kontrollere varmen i grillen med å styre luftinntaket på grillen. Prøv å hold grillen på ca 150-160 grader. Porchettaen er ferdig når den har en kjernetemperatur på 70 grader. La den hvile i 20 minutter før du skjærer den opp.

porc11

porc13

Jeg serverte den sammen med coleslow, chilibeans, maiskolbe og litt bbq saus. Den var en himmelsk kombinasjon!!

porc14

 

Kommenter