Paella – Spansk magi i en stekepanne!

Paella er en spansk nasjonalrett som består av kokt ris, olivenolje tilsatt safran og blandet med skalldyr, blekksprut, fisk, fugl m.m. Paella kommer egentlig fra Valencia og betyr direkte oversatt stekepanne. Derfor har jeg i dag fylt stekepannen med de ingrediensene jeg liker best i en Paella. Dette er en litt spicy variant som smaker fantastisk en sommerkveld. Kreps, reker, kylling, chorizo og en deilig hjemmelaget kraft.

pa2

Oppskrift:

  • Paella eller risotto ris
  • god kraft (se oppskrift lenger ned)
  • sjalottløk
  • hvitløk
  • olivenolje
  • sitron
  • safran
  • reker, blåskjell, kreps, kylling, chorizo

Hvordan:

Start med å lage en god kraft, kutt opp alle ingredienser og legg i forskjellige boller. Når du først starter på selve Paellaen tar det ca 20 minutter før risene er perfekt tilbredt. De skal ikke være helt myke, men ha litt tyggemotstand. Jeg synes det er bedre at en Paella er litt mer rennende en for lite væske. Når alt er klart starter du med å finne frem den største pannen du har, gjerne en Paella panne. Varm opp pannen og tilsett olivenolje og chorizo. Stek dette godt og tilsett løk og hvitløk og safran.

pa4

Når dette har surret noen minutter tilsetter du risen. Nå er det viktig å ha en oppvarmet kraft klar og nære der du tilbreder maten. Tilsett litt og litt saus og rør forsiktig hele tiden. Når væsken begynner å bli borte tilsetter du litt til. Sånn fortsetter du i ca 20 minutter.

pa7

Jeg grillet sjøkreps og kylling klar på grillen. Blåskjellene tilsatte jeg 2 minutter før Paellaen var klar. Smak til med sitron, salt og chili og server med en gang! En Paella skal gjestene vente på og ikke motsatt 🙂

pa5

Rett før servering blander du alle de gode ingrediensene sammen og serverer med en gang. Dette smaker helt perfekt!! Server gjerne med en god spansk rødvin..

pa8

Oppskrift kraft:

Jeg har i dag lagd en kraft på kylling, rekeskall og blåskjell.

Start med å finne frem en stor kjele med lokk. Legg i litt sjalottløk, hvitløk og god olivenolje. Stek gyllent og tilsett blåskjellene. Hell i 2 dl hvitvin og sett på lokket. Etter 5 minutter heller du alt dette i en  egen bolle. Tilsett rekeskallet i kjelen og stek godt. Hell på kaldt vann og litt kyllingkraft. Kok i 30 minutter og sil av skallet. Hell kraften fra blåskjellene tilbake sammen med den andre kraften og hold varmt frem til du skal lage i stand maten.

Det går selvfølgelig å kjøpe ferdig kraft, men det smaker enda bedre av den du lager selv 🙂

Kommenter