Gladkokkens Eplekake – farlig god!

Det er ikke så ofte jeg baker, men når høsten kommer er det ikke mye som er bedre enn en nystekt eplekake. Varm eplekake servert med en liten kule vaniljeis er alltid populært blant både store og små. Det er noe med lukten av epler, kanel, sukker som gjør at jeg får vann i munnen. Denne kaken hadde nok ikke blitt anbefalt av Grete Roede, men det er vel også derfor den smaker så utrolig godt! Når jeg først lager kaker og desserter tenker jeg ikke på kalorier, men å få frem den best mulige smaken. Når du har prøvd denne tror jeg du er helt enig.

eple10

Oppskrift røre:

 • 250 gram smør (ikke lov med margarin)
 • 4 egg
 • 2,5 dl sukker
 • 4 dl hvetemel
 • 2 ts bakepulver
 • revet skall og saften av 1 sitron
 • 0,5 dl god eplesaft.

eple7

Hvordan:

Start med å piske romtemperert smør og sukker helt hvit. Når dette har blitt en glatt og hvit krem tilsetter du 1 egg og pisker igjen. Tilsett 1 egg av gangen og pisk godt mellom hver gang. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Når du har pisket inn alle eggene sikter du hvetemel og bakepulver i røren og rører godt sammen til en jevn masse. Tilsett revet sitronskall, saften av 1 sitron og eplejuicen. Rør godt å la stå i bollen til du skal gjøre i stand kaken.

eple8

Oppskrift «Mandel og kanelsmør»

 • 100 gram mandler uten skall
 • 100 gram brunt sukker
 • 1 fersk vanlijestang
 • 1/4 ts revet muskatnøtt
 • 100 gram temperert smør.

 

Hvordan.

Start med å kjøre mandlene sammen med brunt sukker i en blender. Kjør til det nesten er blitt et klissete mel/røre. Skjær opp vaniljestangen (du skal kan bruke det sorte som er i midten av vaniljestangen) og tilsett sammen med mandel og sukker røren. Ta i muskat og bland godt sammen med det tempererte/varme smøret. La det stå i bollen til du skal sette sammen eplekaken.

eple6

Skjær opp syrlige epler i skiver og strø over litt kanel og brunt sukker. La ligge på skjærebrettet til du skal lage kaken. Hvis du gjør dette i forkant legger jeg det i en lufttett pose og i kjøleskapet. Jeg er ikke så nøye på at alle eplebitene skal være like. Jeg liker at de er i litt forskjellig tykkelse og størrelse.

Se denne videoen for hvordan du setter sammen Eplekaken:

 

Start med å smøre formen med smør. Legg i litt over halvparten av røren og smør jevnt ut. Tilsett mandel og kanel smøret og fordel utover. Ta ca halvparten av eplene og legg i et jevnt lag og trykk litt ned i røren. Ta så et nytt lag med røre, mandel og kanel smør og resten av eplene. Spar litt av mandel og kanel smøret til å smøre på toppen av kaken.

Sett kaken inn i oven på 175 grader varmluft. Det tar ca 50 minutter. Sjekk gjerne noen ganger når det begynner å nærme seg at den er klar. Tiden varierer litt fra ovn til ovn.

La kaken hvile før du skjærer den opp og serverer. Det er veldig godt med litt vanilje is ved siden av.

Lykke til

eple3

eple1

Kommenter