Ossobuco – Italiensk magi

Ossobuco  er en klassisk Italiensk rett som lages av kalveskanker i skiver. Disse får kose seg i ovnen i ca 3 timer med deilige grønnsaker, kraft og hvitvin. Resultatet er en utrolig deilig gryte med milde og gode smaker. Osso buco betyr egentlig «knokkelens hull» og henviser til «hullet» som er midt i benet der hvor margen er. Margen er med på å gi Ossobuco den fantastiske smaken. Retten kommer opprinnelig fra Piemonte og Lombardia, men serveres i hele Italia. Det vanligste er å servere retten sammen med risotto milanese, men det fungerer veldig godt sammen med poteter eller et godt landbrød. Fordelen med retter som dette er at det er litt forarbeid med å kutte opp grønnsaker og steke kjøttet, men etter det lager den seg selv. Den står i ovnen i nesten 3 timer og rommet sprer seg med gode lukter som garanterer at apetitten er på topp når middagen er klar. Ossobuco passer perfekt som selskapsmat eller til en deilig middag i helgen.

dsc_0123

Oppskrift 6 personer:

  • 1-2 skiver av kalveskank pr person
  • 3 stangselleri (stenger)
  • 3 løk
  • 2 kinahvitløk eller 4-6 fedd vanlig.
  • 4 gulrøtter
  • 1/2 persillerot
  • skallet av 1 sitron
  • 1 boks hermetiske tomater (mutti)
  • 2 bokser hermetiske cherrytomater (mutti )
  • 3 dl kalvekraft
  • 3 dl hvitvin (helst fra Piemonte siden retten er derfra)
  • 1 fennikel
  • litt fersk oregano
  • 2 laubærblader

Hvordan:

Start med å kutte opp alle grønnsaker i små terninger og legg i en stor kjele sammen med godt med olivenolje. Stek i noen minutter til løken begynner å bli blank og myk.

DSC_0128.jpg

Finn frem en stekepanne og sett på høy varme. Ta kalveskankene og gni inn med salt, pepper og hvetemel. Jeg  har brukt hyssing her for at de skal holde formen, men det er ikke nødvendig.

DSC_0133.jpg

Hell en nøytral olje i pannen og stek kalveskankene på begge sider til de får en brun og gylden skorpe. Hell alle grønnsakene i en ildfastform

DSC_0137.jpg

Når kjøttet er stekt på begge sider legger du det i formen sammen med grønnsakene.

DSC_0140.jpgNår du er ferdig med å steke kalveskanken heller du hvitvinen i den varme stekepannen. Dette gjør at du får med alle de gode smakene som har satt seg i pannen. La vinen koke noen minutter til mengden har redusert seg med ca 1/3. Hell nå vinen opp i pannen sammen med grønnsakene og kjøttet. Hell på tomatene og kalvekraften i formen.

DSC_0147.jpg

Legg i 2 laurbærblader og en god neve med fersk oregano. Riv skallet fra 1 sitron og legg i formen. Rør forsiktig rundt i formen så ingrediensene blander seg litt sammmen. Sett ovnen på 150 grader. Legg lokk på formen eller bruk aluminiumsfolie.

DSC_0155.jpg

La stå i ovnen i 2 1/2 time. Ta ut formen og rør litt forsiktig. Jeg liker å steke de siste 10-30 minuttene uten lokk/folie. Retten er klar når kjøttet løsner lett fra beinet.

DSC_0162.jpg

Nå er det bare å la den hvile noen minutter før du legger i godt med grønnsaker, saus og et stykke kalveskank i en litt dyp tallerken.

Du må ha med Gremolata til denne retten. Det er enkelt å lage og inneholder bladpersille, sitronskall og hvitløk. Sånn lager du Gremolata – Italiensk urtemiks – Perfekt til lam og kalv

Server sammen med en god Italiensk rødvin og nyt Italiensk mat på sitt beste. Lykke til.

dsc_0174-2

 

 

One Comment Add yours

  1. Spiser nå, det er helt himmelsk! Dette skal lages igjen!! Takk 😀

Kommenter