Rødkål – Dette tilbehøret MÅ du ha til ribbe.

Rødkål passer utrolig godt til ribbe. Ikke kjøp dette på pose i butikken! Det er så enkelt å lage og smaker veldig mye bedre. Når juleribba kommer på bordet må du ha rødkål til. Her skal jeg vise en enkel og veldig god oppskrift på rødkål. Jeg har prøvd mange forskjellige varianter, men dette er min favoritt. Den smaker akkurat sånn jeg mener rødkål skal smake.

DSC_0547-2.jpg

Oppskrift:

  • 1 stor rødkål
  • 1 rød løk
  • 2 syrlige epler
  • 3-4 tørkede fiken.
  • 0,5 dl rødvinseddik
  • 1,5 dl solbærsirup
  • 4 dl vann
  • 1 kanelstang
  • 1-2 stjerneanis
  • salt og pepper.
  • 3 ss smør

Hvordan:

Start med å finne frem en stor kjele og legg i smør.

DSC_0554.jpg

Varm opp kjelen mens du kutter opp kål og rødløk i tynne strimler. Jeg pleier å bruke en mandolin, men du kan også bruke en kniv.

DSC_0553-2.jpg

Stek kålen og løken i noen minutter i smøret. Riv eller kutt opp syrlige epler i små tynne skiver og tilsett i gryta. Mål opp rødvinseddik og hell i gryta.

DSC_0555.jpg

La koke et par minutter før du tilsetter noe mer. Tilsett solbærsirup og vann å rør godt rundt. Legg i en kanelstang og et par stjerneanis og ta på litt godt med salt og pepper.

DSC_0559.jpg

Legg lokk på kjelen og skru ned temperaturen til lavt. (fra 1-9 velg temperatur 2).

DSC_0562.jpg

La stå med lokket på i ca 1 time. Ta av lokket å tilsett finhakkede tørkede fiken og la lokket være av.

DSC_0564.jpg

Nå skal rødkålen stå å småkoke i 30-45 minutter til. Koketiden avhenger litt av hvor tynt du har kuttet kålen. Den siste tiden fordamper også litt av væsken som er i kjelen.

Rett før servering rører du inn litt ribbefett og du har en perfekt rødkål. Denne kan du lage i stand noen dager før julaften. Hold lufttett og oppbevar i kjøleskap frem til dagen du skal servere rødkålen.

Det føles så mye bedre å servere gjestene hjemmelaget rødkål og surkål. Det hever middagen for meg med mange hakk og det smaker så mye bedre. Lykke til!

DSC_0569.jpg

 

3 Comments Add yours

    1. janhenriks sier:

      Ja, den kan fryses. Eller du kan oppbevare den i opp til 4 dager i kjøleskapet frem til servering.

Kommenter