Gresk Moussaka – kjøttsaus, grønnsaker og ost i skjønn harmoni!

Denne retten synes jeg fortjener litt mer oppmerksomhet. Moussaka er Hellas sitt svar på lasagne og pastaplatene er byttet ut med Grønnsaker. En utrolig god kjøttsaus ligger lagvis med grillede grønnsaker og hele retten toppes med en deilig lokk av ostesaus. Jeg elsker denne retten og dette er virkelig «kose» mat. Lag gjerne i stand tidligere på dagen og sett formen i ovnen når det nærmer seg middag. Server en enkel gresk salat til og du har et veldig godt måltid foran deg. Dette er en enkel rett å lage og passer godt for store og små.

DSC_0050-2.jpg

Oppskrift stor form:

 • 600 gram karbonadedeig
 • 2 løk
 • 2 hele kinahvitløk
 • 1 rød chili uten frø
 • nøytral olje
 • 3 dl rødvin
 • 3 dl lammekraft (fond eller terning)
 • 1 boks hermetiske tomater
 • 1 stor neve med finhakket persille
 • salt og pepper
 • 2 stk aubergine
 • 1 stk squash
 • 1-2 store poteter
 • olivenolje.
 • 2 ss mel
 • 2 ss smør
 • 4 dl melk
 • 150 gram ost
 • 2 egg

Start med å finne frem en kjele/gryte og hell i litt nøytral olje. Stek karbonadedeigen i flere runder så den blir stekt og ikke kokt. Legg over på en tallerken når den er stekt.

DSC_0062.jpg

Når du er ferdig å steke kjøttdeigen tilsetter du litt olivenolje og kjelen og skrur ned varmen til middels. Tilsett finhakket løk, hvitløk og chili.

DSC_0060.jpg

La steke i 5-10 minutter til løken er blitt blank og myk. Hell i rødvinen og la den koke ned (redusere) til halvparten av væsken er borte. Tilsett lammekraft, hermetiske tomater, finhakket persille og kjøttdeigen. La småputre i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

DSC_0075.jpg

Skjær opp aubergin, squash og poteter i tynne skiver. (0,3 cm). Legg skivene på bakepapir og hell over litt olivenolje,salt og pepper. Sett ovnene på grillfunksjon og maks varme. Stek grønnsaksskivene til de begynner å få farge (5-10 minutter)

DSC_0069.jpg

Finn frem en ildfastform og hell litt av kjøttsausen i bunnen. Legg et lag med grønnsaker og legg på mere kjøttsaus. Fortsett lagvis til formen nesten er full.

DSC_0085

DSC_0086.jpg

Finn frem en kjele og tilsett 2 ss smør. Når smører har smeltet tilsetter du melet og rører godt rundt. Spe på med melk og rør hele tiden.

DSC_0089.jpg

Når du har fått all melken inn i sausen lar du den koke i 2 minutter før du skrur av varmen. Tilsett salt, pepper og revet muskatnøtt. Rør godt rundt og tilsett den revne osten. Pisk sammen 3 egg og rør inn i sausen.  Hell sausen over formen og strø over litt ekstra ost.

DSC_0099.jpg

Ta på litt olivenolje og sett i ovnen. Skal stekes på varmluft 200 grader i 45 minutter. Kutt og server sammen med en enkel gresk salat med fetaost og oliven. Hell litt olje og sitronsaft over salaten rett før servering. Kos deg med en nydelig middag. Dette er mat som smaker så godt at her er det fare for å bli liggende vannrett på sofaen etterpå 🙂 Lykke til !

DSC_0113.jpg

 

Kommenter