Rødvinsaus – Denne metoden gir det beste resultatet

Rødvinsaus er utrolig godt og passer til både kjøtt og hvit fisk. Å lage en rødvinssaus er ganske enkelt når du vet hvordan det skal gjøres. Jeg er veldig glad i en god rødvinsaus til et godt måltid. Det er noe hyggelig når du har smaken av rødvin i saus og rødvin i glasset. Mange tror at du kan helle billig og kjip vin i sausen, men da blir dessverre også smaken på sausen deretter. Du trenger ikke kjøpe en veldig dyr vin, men jeg bruker alltid samme vin i sausen som den jeg har tenkt å servere til maten.

Oppskrift:

  • 5 dl rødvin
  • 5 dl kraft (lam/okse/kalv) Bruk samme kraft som det du skal servere
  • 3 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • litt fersk timian eller andre urter som passer til maten.
  • 1 ss hel sort pepper
  • 2 store laurbærblader
  • 3 ss smør (1 til steking og 2 til slutt i sausen)
  • salt

Hvordan:

Start med å finne frem en kjele og legg litt smør i bunnen. Finhakk sjalottløk og hvitløk.

DSC_0078.jpg

Legg sjalottløken, hvitløk og den hele pepperen i kjelen. Stek på middels varme til løken har blitt helt myk, men ikke brun. Legg i timian, laurbærblader og stek noen minutter til.

DSC_0080.jpg

Hell nå på rødvinen. La rødvinen koke til det kun er igjen 25% av væsken.

DSC_0083-2.jpg

Da heller du i kraften. Jeg brukte lammekraft denne gangen fordi sausen var til Lam.

DSC_0091.jpg

Kok videre ned til sausen igjen er halvert. Sil av sausen over i en ny kjele. Nå har du en klar og fin rødvinssaus.

DSC_0107.jpg

Konsistensen på sausen velger du selv med hvor mye du koker den ned. Jeg bruker ikke noen form for jevning i en rødvinsaus. Det gir en litt rar farge og jeg synes det er unødvendig. Når du har fått ønsket konsistens skrur du ned varmen så den ikke koker lenger. Rett før servering rører du inn resten av smøret og smaker til med salt. Da er sausen klar til servering. Lykke til og nyt et godt måltid.

DSC_0119.jpg

Kommenter