Gladkringle – Passer perfekt til kaffen

Det lukter så deilig når man lager hvetebakst! Når det i tillegg er fylt med kanel, smør og vanilje blir det enda bedre. Jeg vet ikke helt hva denne egentlig heter. Jeg har sett liknende bli kalt bladkringle, klippekringle, kringle, men jeg har valgt å kalle denne for Gladkringle. Det er ikke vanskelig å lage og smaker perfekt til kaffen. Denne kan fryses ned og varmes opp igjen, men smaker aller best når den er nystekt. Den litt syrlige sitron glasuren gir en deilig syrlig topping på kringla.

Oppskrift:

  • 700 gram hvetemel
  • 3 1/2 dl h-melk
  • 1 pakke tørrgjær
  • 100 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 egg
  • 100 gram smeltet smør.

Oppskrift fyll:

  • 150 gram smør
  • 2 dl brunt sukker
  • 1 ss kanel
  • 3 ts ekte vaniljepulver.

Oppskrift glasur:

  • Melis
  • saften av ca 1/2 sitron

 

Hvordan:

Start med å måle opp alle de tørre råvarene og hell i kjøkkenmaskinen.

DSC_0976.jpg

Smelt smøret i en kjele og hell i melken. Varm opp til ca 37 grader. Pisk egget lett sammen med en gaffel og hell sammen med melkeblandingen.

DSC_0981.jpg

Start kjøkkenmaskinen (bruk eltekroken) og spe på med melkeblandingen. La kjøre i medium tempo i 10 minutter. Hvis deigen er litt fuktig tilsetter du litt mer mel. Ta plastfolie over bollen og la den heve i ca 45 minutter til den har nesten dobbel størrelse. Når deigen er ferdig hevet legger du den på kjøkkenbenken. Strø gjerne litt mel på benken så blir det lettere å jobbe med deigen.

DSC_0988-2.jpg

Kjevle deigen til et stort rektangel og smør på smøret, strø på sukker, kanel og vanilje.

DSC_0989.jpg

Rull deigen mot deg. Pass på at den blir jevn og tett. Når du har rullet deigen til en pølse flytter du denne over til stekebrett med bakepapir.

DSC_0991

Finn frem en saks. Klipp i deigen nesten helt ned og dra deigen til annenhver side så du kan se mønsteret inne i deigen.

DSC_0995.jpg

Nå skal deigen få heve en gang til. I den nye Siemens ovnen har jeg en hevefunskjon som jeg har blitt veldig glad i. Den hever med damp på nøyaktig 40 grader. Hvis du ikke har hevefunskjon dekker du brettet med plastfolie og lar stå ute i ca 45 minutter.

DSC_0998.jpg

Pensle med et egg og sett hele kringla i en forvarmet ovn på 200 grader. Stek i ca 15 minutter til den har fått en gylden og fin skorpe.

DSC_0999.jpg

Rett før servering tar du på glasuren. Jeg synes det ser best ut å dele opp i biter og legge på et fat. Server nystekt Gladkringle sammen med kaffen! Denne er farlig god.

DSC_0029-3

Kommenter