Empanadas fylt med spicy kjøtt og ost – Perfekt kosemat!!

Empanadas serveres i mange land, men er mest kjent fra Latin Amerika og Spania. Det serveres i utallige varianter. Noen er vegetar og andre med kjøtt eller skalldyr. Jeg har laget en skikkelig helgekos variant med spicy kjøttfyll, ost og bakt i butterdeig. Jeg serverte dette sammen med en rask chimichurri som er en argentisk grillsaus. Prøv denne deilige retten neste gang du virkelig vil ha «kosemat» . Denne retten er populær blant store og små, men vær litt varsom med mengde chili hvis den skal serveres til barn.

DSC_0076-2.jpg

Oppskrift:

  • 500 gram karbonadedeig
  • 2 løk
  • 1 grønn paprika
  • 3 malapena chili + 1 rød chili.
  • 4-8 fedd hvitløk.
  • 2 dl kjøttkraft
  • 200 gram ost
  • 1 bunt med fersk persille
  • 2 ts spisscummin
  • 2 ts sukker
  • 2 ts salt
  • 1 ts kanel
  • saften av 1 lime
  • 2 hardkokte egg.
  • butterdeig
  • 1 egg til pensling
  • eventuelt litt Tabasco eller liknende hvis du ønsker det sterkere.

(se oppskrift til Chimichurri lenger ned på siden)

Hvordan: 

Start med å lage fyllet. Dette må kjøles ned før du har det i Empanadaene. Så dette kan gjerne gjøres dagen før eller tidligere på dagen. Målet er å få en smaksrik kjøttsaus med lite væske. Jeg starter med å finne frem en kjele og tilsetter litt nøytral olje. Finkutt løk og paprika og stek til den blir helt blank og myk. Tilsett sukkeret og stek et par minutter til.

DSC_0084-2.jpg

Hell dette i en bolle og stek karbonadedeigen på høy varme. Krydre med salt og pepper. Finhakk chili og hvitløk når karbonadedeigen stekes.

DSC_0086-2.jpg

Tilsett løkblandingen, chili og hvitløk sammen med kjøttet og tilsett krydderne. Hell på kraften og skru ned varmen. Sausen skal stå å putre i 20-30 minutter til nesten all væske er borte.

DSC_0094.jpg

Hardkok 2 egg og skyll i kaldt vann. Ta av skallet og finkutt eggene. Kutt opp persille. Når kjøttsausen er ferdig tilsetter jeg eggene, persille og saften av 1 lime. Smak til med salt og pepper og eventuelt med chili hvis den mangler litt styrke. Hell over i en bolle og la sausen kjøle seg ned. Når sausen har kjølt seg ned blander jeg inn revet ost.

DSC_0096-2.jpg

Jeg har brukt ferdig butterdeig og det gjør jobben veldig enkel. Ta butterdeigen ut av fryseren ca 20 minutter før du skal bruke den. Del butterdeigen opp i firkanter og kjevle deigen så den blir litt større.

DSC_0099-2.jpg

Ikke lag deigen for tynn for da er det vanskelig å fylle og lukke de. Kjevle til litt større firkanter og legg i hånda. Fyll med ca 2 ss med kjøttsaus og lukk forsiktig igjen. Klem igjen kantene godt så ikke fyllet kommer ut ved steking.

DSC_0104

Legg de ferdige Empanadaene på et brett med bakepapir. Pensle med egg før steking. Stek i ca 20 minutter på 200 grader varmluft til de har fått en gylden og fin farge.

DSC_0106

La Empanadaene kjøle seg litt ned og server sammen med en saus. I dag lagde jeg en hurtig chimichurri. se oppskrift litt lenger ned. Plasser på et brett og server. Lykke til.

DSC_0113

 

Oppskrift «hurtig» chimichurri:

  • 1 ts salt
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1 ts chilipure
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 ts tørket oregano
  • 2 sjalottløk
  • saften av 2 lime
  • 1 bunt finhakket persille
  • olivenolje.

Rør alt godt sammen og la stå ute noen timer for at smaken skal sette seg skikkelig. Har god holdbarhet i kjøleskapet og tilberedes noen dager i forveien.

 

 

 

Kommenter