Sataysaus / peanøttsaus – Perfekt til dipping av grillet kjøtt

Det er ikke uten grunn av Satay kylling med peanuttsaus er en av de mest populære «streetfood» rettene som er. Dette smaker fantastisk og mye takket være en god Sataysaus. Jeg har sjekket utallige oppskrifter og fremgangsmetoder og funnet en jeg synes blir perfekt. Sausen har konsitens, mye smak og er både sterk og søt. Lag en stor porsjon så kan du spare litt til neste gang. Når du først får smaken på sataysaus er det lett å bli litt avhengig. Når du dypper grillet sataykylling i denne dippen er det vanskelig å ikke smile og ta litt til.

Oppskrift Sataysaus:

  • 1 boks kokosmelk
  • 3 ss rød curry
  • 1 ss chilisaus
  • 4 sjalottløk rødløk
  • 4-5 fedd hvitløk
  • 3 ss nøytral olje eller kokosolje
  • 3 ss palmesukker eller brunt sukker
  • 1 ts maldonsalt
  • 1 ss fishsauce
  • 3 ss tamarindsaus
  • 300 gram ristede peanøtter

 

Hvordan:

Start med å riste peanøtter i ovnen på 230 grader til de blir brune i fargen. Dette tar 10-15 minutter.  La de ristede peanøttene kjøle seg ned og kjør de til mel/biter i en blender. Hell oljen i panna og varm opp. Tilsett den finhakkede løken og stek til den får en gylden og litt brun farge. Tilsett finhakket hvitløk og stek i et par minutter. Det er viktig at ikke hvitløken blir brent. Tilsett den røde curry`n og chilisaus. Stek i noen minutter til blandingen sprekker. Når den sprekker så ser du at oljen skiller seg fra blandingen i kjelen. Når sausen sprekker så tilsetter du kokosmelken. Kok opp blandingen og skru ned varmen til medium. Nå skal sausen få stå å småputre litt. Hell i tamarindsaus, fishsauce og palmesukkeret. Hell i de ristede peanøttene, men spar litt til å strø over sausen til slutt. Smak til sausen så den får en fin balanse. Sausen skal være både sterk og søt og ha en rik og god smak. Server sausen til sataykylling eller som tilbehør til annet grillet kjøtt.

Her kan du se en video av hvordan du lager sausen:

 

One Comment Add yours

Kommenter