Asparges salat med sprøstekt parmaskinke og hollandaise – smak av Sommer!!!

Nå er endelig sesongen kommet for av de aller beste råvarene Norge har å by på. Asparges er utrolig godt. Denne retten er en klassiker og det er det en god grunn til! Asparges sammen med Hollandaise og litt salt skinke og parmesan er en himmelsk kombinasjon. Dette kan serveres som en forrett eller en lunsj. Det er mulig å kjøpe Hollandaise, men hjemmelaget er utrolig mye bedre! Jeg skal forklare deg hvordan du lager dette lenger ned i oppskriften.

Oppskrift:

 • Hvite asparges
 • grønne asparges topper
 • Hollandaise saus
 • Parma skinke
 • parmesan

 

Hvordan:

Start med å rense de hvite Aspargesene. Det gjør du ved å kutte av 2cm av bunnen og skrelle fra toppen av og ned med en potetskreller. De grønne små aspargesene trenger du ikke å skrelle. Bare kutt av litt av bunnen (ca 1 cm) Kok de grønne aspargesene i saltet vann i ca 1-2 min og legg de direkte i isvann. Dette gjør at de holder fargen veldig godt og blir veldig crispy.

a3.png

 

 

 

 

 

I denne oppskriften brukte jeg parmaskinke. Stek på middels varme i en stekepanne og legg på kjøkkenpapir så fettet renner av. Riv litt parmesan i en skål og litt skall av en sitron. Legg dette i en liten kopp. Når man er flink til å forberede retten blir det mye lettere rett før servering. Du slipper stress og det er lett å holde det rent å pent på tallerkenen.

a5.png

Kok de hvite aspargesene i en stekepanne med litt vann. De trenger ca 5-7 minutter koking. Ta frem en stekepanne og tilsett en god kladd med smør hell i vann og ta på litt salt og sukker. Når vannet koker legger du aspargesene i og lar de koke i ca5-7 min. Kjenn gjerne på de at de begynner å bli myke.

a10.png

 

Oppskrift Hollandaise:

 • 2 eggeplommer
 • litt hvitvin
 • hel sort pepper
 • 1 sjalottløk
 • sitron
 • salt
 • 250 gram smør (ikke noe margarin! )

Hvordan:

Start med å finne frem en kjele og tilsett  1 ss smør og finhakket sjalottløk. Noen hele pepperkorn og la dette surre på medium varme til det er blitt blankt og fint. tilsett 1-2 dl hvitvin og la redusere ned til det er igjen ca 1/3 av væsken. Sil av væsken i en stål- eller galssbolle. Dette er reduksjonen. Denne kan du lage i stand lenge før du skal lage sausen.

a2.png

Ta kjelen du akkurat brukte skyll og fyll opp med litt vann i bunn. Kok opp vannet og skru ned temperaturen til rett under kokepunktet. Ta frem en kjele til å smelt smøret. Det skal ikke koke. La begge kjelene stå på lav varme. (fra 1-9) bruk 2. Nå skal du piske sammen Hollandaise sausen. Her er det veldig viktig å passe på temperaturen. Blir det for kaldt sprekker sausen og vlir det for varmt får du en ekkel eggerøre. Hell de 2 eggeplommene sammen med reduskjonen i en stålbolle. Sett stålbollen over kjelen med varmt vann og begynn å visp. Ta bollen opp av og til og kjenn på bunnen av bollen med hånda. Hvis det er så varmt at du ikke klarer å holde hånde der i 2 sek så ta bollen litt av fra varmen. Pisk egg og reduksjon til det begynner å tykne. Nå er det på tide å tilsette det varme smeltede smøret. Hell smøret i en tynn stråle mens du pikser kraftig i sausen. Aldri la bollen med sausen stå på vannbadet uten at du rører. Bruk den klare delen av smøret. Hvis sausen blit for tykk tar du med litt av «bunnfallet» i smøret, da blir sausen tynnere. Smak til sausen med litt sitronsaft og salt. Serveres med en gang! Kokken skal ikke vente på gjestene, det er gjestene som skal vente på maten 🙂

a8.png

Nå er det klart til å servere maten. Start med å legge på litt sprø serrano skinke noen av de grønne aspargesene og litt godt med Hollandaise saus pent på en tallerken. Legg på de hvite aspargesen og pynt med noen av de grønne. Hell på litt mer hollandaise og pynt med noen urter, revet sitronskall og parmesan.

Dette smaker utrolig godt! så nå er det bare å servere og kose seg. Det passer selvfølgelig veldig godt med et glass hvitvin i glasset.

Lykke til!

a14.png

 

 

Kommenter