Gulasj – varmende, spicy og full av næring

Gulasj er en av Ungarns nasjonalretter. Denne gryta tar tid å lage, men jobben er liten. Resultatet er en fantastisk gryte med en smaksrik tomatisert saus, møre biter av okse, deilig chorizo, røkt paprika og grønnsaker. Retten er en suppe og spises lettest med skje. En litt kjølig høst eller vinterdag er det ikke mye som smaker bedre enn en god varmende porsjon med Gulasj. Med retter som Gulasj finnes det utallige oppskrifter. Denne er veldig tro mot de originale smakene og jeg viser deg triksene for at resultatet skal bli helt perfekt!

DSC_0709-2

 

Oppskrift 4 personer:

  • 600 høyrygg av okse
  • 200 gram chorizo pølse
  • 1 løk
  • 1 rød paprika
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 gulrot
  • 1 rød chili uten frø
  • 3-4 kokefaste poteter
  • 2 ss tomatpure
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 liter oksekraft/fond/terning
  • 3 ss røkt paprika krydder
  • 1 ss karve
  • 1 ss sukker
  • salt og pepper
  • 2 laurbærblader
  • fersk persille til å strø over til slutt.

 

Hvordan:

Start med å finne frem en stor kjele. Jeg starter med å helle litt nøytral olje i kjelen. Finkutt løk, chili og hvitløk.

DSC_0715-3.jpg

Tilsett i kjelen og la surre på medium varme til løken er blitt myk og blank. Tilsett deretter tomatpure, røkt paprika, sukker og karve. Stek i noen minutter før du heller i de hermetiske tomatene. Fyll på med oksekraften og la koke 1-2 minutter.

DSC_0728.jpg

Bruk en stavmikser og kjør denne blandingen glatt. Dette gir mer fylde i sausen og gir et bedre resultat. Sett denne blandingen på medium varme så det kun småkoker/putrer.

DSC_0731-2.jpg

Finn frem en stekepanne og sett på høy varme. Finkutt chorizo pølsen og stek på høy varme til den får litt stekeskrope.

DSC_0719-3.jpg

Hell alt dette over i sausen og pass på og få med den deilige oljen i stekepanne. Skjær opp høyryggen i pene små biter. Krydre med salt og pepper og stek på høy varme i samme panne. Når kjøttet har fått en fin stekeskorpe heller du også dette i sausen. Stek kjøttet i flere runder så det ikke blir kokt.

DSC_0732

Når du har stekt og tilsatt alt kjøttet  i sausen/kraften legger du i laurbærbladene og paprika i terninger. Denne skal nå stå å småkoke i 2-4 timer.

DSC_0748-3.jpg

Kutt opp kokefaste poteter og gulrot i små terninger. Husk at du skal spise denne retten med skje, så bitene kan ikke være for store.

DSC_0753.jpg

40 minutter før du skal servere denne retten legger du i potet- og gulrotbitene. La de trekke med den siste tiden. Smak til gryta med salt, pepper og eventuelt med paprika og chili.

DSC_0754.jpg

Strø over litt finhakket persille rett før servering. Det er også godt å servere denne retten med litt godt brød. Noen liker å ha litt rømme i retten. Nå er det bare å nyte denne fantastiske Ungarske retten. Lykke til.

DSC_0772

Kommenter