Ekte Fransk løksuppe – En deilig klassiker

Det er ikke mange supper som er bedre enn en god løksuppe på en litt kjølig dag. Denne smaksrike suppen som avsluttes med en deilig sprø loffskive og gratineres med ost i ovnen gir et veldig godt måltid. Denne kan du servere som enten en forrett eller hovedrett. Å få frem den gode smaken fra løken er nøkkelen for å få et godt resultat. Her skal jeg vise deg triksene for å få det beste resultatet.

Oppskrift 4 store porsjoner:

  • 4 store løk
  • 3 sjalottløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 3 dl tørr hvitvin
  • 1 liter oksekraft (det blir veldig mye bedre med hjemmelaget kraft)
  • 100 gram smør
  • 4 skiver loff
  • gruyer ost eller annen god ost som smelter bra.
  • salt og pepper
  • 2 laurbærblader
  • fersk timian.
  • 1 ss sukker.
  • 1 dl nøytral olje.
  • 1 dash med cognac
  • 1 dash med worcester saus.
  • 1 ss hvetemel (valgfritt)

 

Hvordan: Start med å finne frem en stor kjele og sett på middels varme. Tilsett olje og smøret i kjelen og start å kutte opp løken. Kutt løken i tynne strimler. Tilsett løk, sjalottløk og hvitløk i kjelen. Tilsett sukkeret og stek løken på middels varme til den blir brun og helt myk. Dette tar litt tid. Det tar ca 1 time før løken er klar. Rør i kjelen av og til så ikke løken brenner seg i bunnen. Å brune løken godt gir en veldig god smak, så ikke juks her 🙂

Når løken er brunet ferdig tilsetter du hvitvinen. La denne koke til den nesten er borte. Hvis du ønsker å tilsette hvetemel gjør du dette nå. Tilsett kjøttkraften og fersk timian og laurbærblad. Det er et smart triks å binde dem sammen for da er det mye lettere å ta ut av suppen senere. Tilsett en skvett med cognac og noen dråper worcester saus .Nå skal suppen småkoke i 40 minutter. Smak til med salt og pepper.

Skjær 4 skiver loff og stek i ovnen på 180 grader til de er helt knusktørre. (ca 15 minutter). Finn frem noen ildfaste suppeskåler og hell i suppe. Legg de sprøstekte loffskivene på toppen av suppa og riv på godt med ost.

Sett i ovnen på 225 grader. Stek til toppen har smeltet og fått en gylden og fin farge. Server rykende varm. PS. husk at tallerkene er veldig varme når de skal ut av ovnen.

Lykke til. Sjekk gjerne videoen som viser hvordan du lager hele retten.

Kommenter