Lammefrikassé – En smak av Norsk høst!

Nå er det masse deilig lammekjøtt i butikkene og til en veldig hyggelig pris. Norsk lam er i verdensklasse når det kommer til kvalitet. På våren i år var jeg på besøk på Sygård Grytting i Gudbrandsdalen og besøkte lammene og fikk så på produksjonen. Norske lam lever fritt i en natur som likner mer på et idyllisk maleri. Dette må være årsaken til den gode smaken. Lammefrikassé er en Norsk tradisjonsrett og smaker fantastisk. Her lar du kjøttet putre på svak varme over lengre tid noe som gir en fantastisk kraft og mørt kjøtt. Sausen lager du på den gode kraften. Dette er en veldig deilig høstrett. Som vanlig har jeg med noen små forandringer som gir enda mer smak til denne gode retten.

DSC_0221-2.jpg

Oppskrift:

 • Lammelår i skiver
 • 1 Liter Grønnsaks og lammekraft (lages når du trekker kjøttet)
 • 4 gulrøtter
 • 1 løk
 • 2 dl fløte
 • 3 ss smør
 • 3 ss hvetemel
 • salt og pepper
 • Persille til pynt.
 • potetmos

 

Oppskrift kraften:

 • 1 løk
 • 1 sjalotløk
 • 3 fedd hvitløk
 • 2 gulrøtter
 • 1 chili
 • 2 laurbærblader
 • 1 ss hel sort pepper
 • litt fersk rosmarin.

 

Hvordan:

Start med å finne frem en stor kjele og sett på medium varme. Tilsett litt nøytral olje og legg i alle grønnsakene som står under «oppskrift kraft». Her kan du også varierer med andre grønnsaker og urter etter hva du har i kjøleskapet. Nøkkelen ligger i å få til en god grønnsakskraft som lammet skal trekke i. Stek i noen minutter mens du kutter opp lammet i passende store biter. Jeg legger i beina også.. det gir en god smak. Legg kjøttet i kjelen med grønnsaker og hell på med iskaldt vann til det dekker kjøttet.

DSC_0226.jpg

Når du bruker kaldt vann får du ut mer smak i kraften. Kok opp og sett ned varmen så det kun putrer.

DSC_0231-3.jpg

Hvis det koker for mye kan kjøttet fort bli «tørt». La denne kraften med kjøttet trekke i 2-3 timer til kjøttet er helt mørt. Fjern av og til det hvite skummet som kommer opp til toppen i kjelen. Da får du en klar og fin kraft.

DSC_0258-3.jpg

Når kjøttet er mørt heller du av kraften i en ny kjele og presser ut smaken av de gode grønnsakene. Legg kjøttet på en tallerken og reduser kraften litt hvis du har for mye. Dette gir en enda kraftigere smak.

DSC_0262-3.jpg

Jeg skreller og kutter opp grønnsakene jeg skal ha i retten og trekker ferdig i sausen mens jeg begynner på sausen.

DSC_0270-3.jpg

Fin frem en ny kjele og sett på medium varme. Legg i smøret og når det har smeltet tilsetter du melet. Spe på med den varme kraften. Rør hele tiden så sausen ikke brenner seg.

DSC_0274-3.jpg

Når du har fått i all kraften tilsetter jeg fløte og lar koke inn noen minutter. Skru ned varmen på sausen til under kokepunktet og tilsett de møre grønnsakene og kjøttet.

DSC_0279.jpg

Jeg synes frikassé smaker best med potetstappe. smak til frikassén med salt og pepper og server rykende varm. Jeg synes det er veldig godt og ser fint ut med kuttet kruspersille på toppen. Nå er det bare å nyte denne deilige Norske retten. Lykke til.

DSC_0299

 

 

 

 

Kommenter