Hjemmelaget Surkål - Så enkelt er det å lage selv!

Hjemmelaget er alltid best!

Ingredienser

porsjoner
  • 1 kg hodekål
  • 2 stk eple
  • 6 dl eplejuice
  • 3 ss eddik 7%
  • 2 ss sukker
  • 1 ts hvit pepper
  • 3 ss karve
  • 2 stk sjalottløk
  • 1 ss smør
  • salt og pepper
Ingredienser

Surkål er et veldig viktig tilbehør til julematen for mange. Ikke for å provosere, men jeg blir litt trist når det blir servert industrisurkål til kanskje et av årets viktigste middager. De som vet hvor lett dette er å lage, kjøper ikke surkål på butikken igjen. Jeg skal enkelt forklare og vise hvordan du lager en veldig god surkål. Det fine er at du til og med kan lage denne i god tid før jula og fryse den ned. Lag gjerne en stor porsjon for dette er ypperlig tilbehør til pølser, skinkestek og flere andre retter utover året.

Steg 1

Start med å finne frem en stor kjele og tilsett en klatt med smør. Kutt sjalottløk i tynne strimler og legg sammen med smøret. Stek på middels varme så løken blir fin å myk. Nå som løken koser seg i kjelen kan du begynne å kutte opp kål og epler. Legg alt oppi en stor kjele du har lokk til.

Dsc 0162 2
Dsc 0165

Steg 2

Skrell eplene hvis du vil og skjær i tynne skiver. (ikke ta med kjernen). Kutt opp kålen i strimler. Jeg synes det er enklest å skjære av bunnen, ta av de ytterste bladene og kutte med en mandolin. Det fungerer også veldig bra med en kniv. Skjær i tynne strimler og ikke bruk kjernen på kålen. Legg kål, eple og krydder i kjelen og hell på Eplejuice og Eddik. Bland godt sammen og la trekke i 45 minutter med lokk på medium varme.

Dsc 0168

Ta av lokket og smak. Det jeg har skrevet i oppskriften er et veldig godt utgangspunkt, men DU MÅ SMAKE. Juster med sukker, pepper og eddik til du får en god smak. La småputre i ca 1 time til uten lokk til du får ønsket konsistens og smak

Steg 3

Rett før jeg serverer den rører jeg alltid inn litt ribbefett eller sjy fra ribba. Dette gir en ekstra god smak på surkålen. Hvis du ikke skal servere med en gang, kjøl ned og legg lufttett i kjøleskap eller fryser. Dette kommer til å heve kvaliteten på julematen betraktelig! Lykke til

Dsc 0195 4

Steg 4

Oppbevaring: Vakuumering av matvarer er utrolig smart og praktisk. Maten holder mye lenger, det blir ingen frostskader ved frysing. Hvis du ikke har mulighet til vakumering så bruk en egnet frysepose og få ut mest mulig av luften før frysing. Surkål tåler mange måneder i fryseren. Så for en litt mer fredfull førjulstid lager jeg surkål og rødkål tidlig og pakker i passe store pakker.

Dsc 0249 4
Dsc 0242 5

Steg 5

Hjemmelaget surkål kommer til å heve kvaliteten på julematen betraktelig! Lykke til

Dsc 0208 3

Her kan du se videoinstruksjon av hvordan du lager Surkål