Riskrem ala Gladkokken med bærsaus – Min dessert på julaften

Jeg er vokst opp med riskrem som dessert på julaften. Det var stor spenning som barn når det skulle serveres riskrem. Det var et morsomt og godt avbrekk i den lange ventetiden på pakker. Vi som mange andre hadde også gjemt en mandel i grøten. Dette gjør jeg fortsatt for jeg synes det er hyggelig og skaper ekstra god stemning rundt bordet. Premien er vanligvis en marsipangris så leken er her langt viktigere enn premien. Jeg skal på ingen måte kritisere varianten jeg fikk i barndommen, men med noen små endringer synes jeg denne klassikeren blir enda bedre. Jeg lager ofte risengrynsgrøt en av de siste dagene før jul og lager en ekstra stor porsjon. Restene kjøler jeg ned og lager riskrem på. Jeg tilsetter også litt ekstra fersk vanilje og lager en rødsaus på bær noe jeg synes er betraktelig bedre enn varianten som er kokt på potetmel og saft.

Oppskrift Riskrem: 

  • 1 kg riskrem kald (fra dagen før)
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss sukker
  • Frøene fra 1  fersk vaniljestang

Oppskrift Rødsaus/bærsaus:

  • 2 pakker frosne bærblanding ( Bringebær, bjørnebær, blåbær, rips, jordbær)
  • 2 dl vann
  • 2 dl sukker
  • Frøene fra 1  fersk vaniljestang

 

Her kan du se hvordan:

 

Hvordan lage riskrem:

Start med å piske opp krem til den er blitt tykk. Dette kan du se hva at vispen setter tydelige spor i kremen og ikke renner tilbake med en gang. Rør ut sukker og vaniljestang i den kalde grøten. Bland inn kremen godt og SMAK TIL. Noen ønsker en søtere variant og da tilsetter du mer sukker. Når riskremen er godt blandet sammen setter jeg det i en stor bolle som jeg dekker med plast i kjøleskapet. Jeg lager ofte dette dagen før julaften så jeg slipper å tenke på riskremen.

Hvordan lage rødsaus/bærsaus:

Start med å ta vann, sukker i en litt stor kjele (bærene skal i samme kjelen). Del vaniljestangen i 2 og skrap ut frøene. Legg både frøene og stangen i kjelen sammen med sukker og vann. Varm opp til kokepunket så sukkeret smelter. Tilsett bærene og la stå og småputre i 15 minutter. Flytt den varme bærblandingen over i en blender og kjør helt glatt. Bruk en finmasket sil og sil denne blandingen. Da slipper du å få med steiner, frø og vaniljestengene. Du sitter da igjen med en pen og god bærsaus. Legg over i en bolle og kjøl ned.

Server den deilige riskremen i rikelige porsjoner og la gjestene selv helle over mengden med saus de ønsker. Ha en god jul 🙂

DSC_0236.JPG

 

Kommenter