Borsjsjt en Russisk nasjonalrett – Deilig rødbetsuppe med kjøtt.

Denne suppen er en av de mest populære og kjente rettene fra Russland. Denne deilige rødbetsuppen har masse deilige grønnsaker, mørt kjøtt, en innbydende farge og smaker veldig godt! Dette er en suppe som tar litt lang tid å lage, men jobben er ikke så stor. Når du først har fått alt opp i gryten så er det tiden som gjør at de fantastiske smakene kommer frem. Hvis du ikke har prøvd denne suppa før så burde du det nå. Jeg skal forklare deg grundig med bilder og tekst hvordan du lager denne suppa. Jeg har laget en stor oppskrift og fryser ned resten til en senere anledning.

DSC_0158-4.jpg

Oppskrift suppe:

 • 1 kg Ferdig kokt høyrygg av okse. ( laget i kjøttkraften under)
 • 4 rødbeter
 • 3 gulrøtter
 • 2 løk
 • 1/4 kålhode
 • 3 stangselleri
 • 5 fedd hvitløk
 • 4 poteter
 • 2 vårløk
 • 1 bunt fersk persille
 • 1 bunt fersk dill
 • 1 boks gode hermetiske tomater
 • 1,2 liter Kjøttkraft (den du har kokt kjøttet i)
 • 3 dl god oksekraft eller oksefond
 • olje salt og pepper
 •  god rømme til servering.

 

Oppskrift kjøttkraft:

 • 1 kg høyrygg
 • 1,5 dl vann
 • 2 gulrøtter
 • 1 løk
 • 3 fedd hvitløk
 • 2 laurbærblader
 • 1 ss hele pepper
 • 1 ts karve

 

Hvordan koke kjøtt og lage kraften:

Start med å finne frem en stekepanne og en stor kjele. I kjelen skal du koke kjøttet sammen med grønnsakene i kjøttkraften. I stekepannen skal du steke kjøttet for å få en fin skorpe. Start med å skru på både kjele og panne på høy varme. Tilsett litt olje i begge. Start med å grovkutte grønnsakene som står under oppskriften «Kjøttkraft» og tilsett i kjelen. Stek i noen minutter mens du steker kjøttet. Del opp kjøttet i ganske store biter. 2cm x 2 cm.

DSC_0168.jpg

Krydre med salt og pepper og brun kjøttet på høy varme til de får en gylden og sprø stekeskorpe.

DSC_0182.jpg

Når kjøttet har fått stekeskorpe legger du ret rett i kjelen med grønnsaker.

DSC_0186.jpg

Ikke stek for mye kjøtt av gangen. Når du har stekt ferdig kjøttet heller du litt vann i stekepanna og koker ut det som har festet seg i panna. Hell dette også i kjelen med grønnsaker og kjøtt. Tilsett krydderne og laurbærblader og hell på kaldt vann og oksekraften. Kok opp og skru ned varmen så det kun putrer/småkoker. Kjøttet skal trekke i 2 timer på svak varme. Sil av kraften (denne skal i suppa) og ta vare på kjøttet. Nå har du deilig mørt kjøtt og en kjøttkraft som gjør denne suppa fantastisk. Denne prosessen kan godt gjøres dagen i forveien hvis du vil.

Hvordan lage suppa:

Start med å finne frem en ny kjele, sett på varmen på litt over medium varme og tilsett litt nøytral olje. Kutt opp løken i små terninger og legg i kjelen.

DSC_0202-2.jpg

Løken skal stå å steke på mediuk varme til den begynner å bli brun. Dette tar 15-20 minutter. Husk å røre av og til.  Dette tar litt tid, men er med på å gi en ekstra god smak på suppa. Når løken begynner å bli brun tilsetter du finhakket hvitløk, stangselleri og gulrot. Stek i noen minutter til mens du kutter opp kålen. Kutt kålen i fine strimler med en kniv og tilsett i kjelen.

DSC_0210.jpg

Nå er det på tide at den viktigste ingrediensen skal i suppa! Dette er selvfølgelig rødbeter. Kutt opp rødbetene i små terninger. Et godt tips er å skrelle de under vann i vasken. Da slipper du å bli så rød på henda. Tilsett rødbetene og de hermetiske tomatene i suppa.

DSC_0217-4.jpg

Nå skal den gode kraften fra kjøttet helles oppi kjelen. Hell kraften sammene med grønnsakene og legg i kjøttet. Rør godt rundt og varm opp så den såvidt koker. Den kan gjerne få stå i 1 time til å småputre. Når det er ca 30 minutter til servering tilsetter du poteter i terninger i suppa. Rett før servering finhakker du persille, vårløk og dill og tilsetter i gryta

DSC_0225-4.jpg

Nå er suppa klar til servering. Dette er en veldig god suppe med spennende smakskombinasjoner. Server med en god klatt med deilig rømme. Dryss gjerne over litt fersk persille og dill rett før servering. Lykke til.

DSC_0251

 

 

 

Kommenter