Hjemmelaget fiskegrateng – Godt likt av store og små

Fiskegrateng er veldig godt. Dette er en super måte å spise fisk og med litt kjærlighet og gode ingredienser så blir dette også et festmåltid. En Fiskegrateng burde ikke være kjedelig, men en spennende form med fersk fisk og deilige smaker. Når du lager denne retten selv er det akkurat hva du får. Fiskegrateng  fungerer like bra til hverdags og fest!

DSC_0218.jpg

Oppskrift:

 • 10 mandelpoteter
 • 750 gram fersk torsk ( jeg brukte 50%lettsaltet og 50% vanlig)
 • 1 purre
 • 3 egg
 • 8 dl h-melk
 • 3 ss meierismør
 • 3 ss hvetemel
 • 1-2 sjalotløk
 • 2 fedd hvitløk
 • 50 gram parmesan
 • 2 ts dijon sennep
 • saften av 1/2 sitron.
 • salt, pepper og revet muskatnøtt.
 • griljermel/brødrasp.
 • olivenolje.

Hvordan:

Start med å skjære mandelpotetene i små terninger. Kok opp en kjele med saltet vann og tilsett potetene. Kutt stilken av en purre i små biter og tilsett sammen med potetene de siste 2-3 minuttene. Kok potetene i ca 8 minutter.

DSC_0228-2.jpg

dsc_0232

Finn frem en kjele og tilsett melken sammen med muskat og 1 laurbærblad. Varm opp til rett under kokepunktet. Legg i fisken og la den trekke i 5 minutter. Den saltede fisken lar jeg trekke i en kjele med vann samme tiden. Ta ut fisken og spar på melken til sausen.

dsc_0225-2

Finn frem en kjele og tilsett smøret og finhakket sjalottløk og hvitløk. La løken surre et par minutter i smøret før du tilsetter melet.

DSC_0236.jpg

Rør godt rundt og tilsett den varme melken i en tynn stråle. Pass på at du ikke har for høy varme da kan melken brenne seg. Når du har tilsatt melken lar du den småkoke i 5 minutter. Riv opp parmesan og tilsett nesten alt. spar litt til å ha på toppen av gratengen tilslutt. Tilsett disjonsennep og saften av en halv sitron. Smak til med salt og pepper.

DSC_0241-2.jpg

Skill eggene så du har eggehvitte i et glass og eggeplommene i et annet. Skru av varmen på sausen og rør en og en eggeplomme i sausen. Stivpisk eggehvitene og vend inn forsiktig.

dsc_0226

Dette gjør at sausen får en luftig og fin konsistens. Legg fisk, poteter og purre i en ildfast form og hell over sausen.

dsc_0243

Bland forsiktig sammen og hell på godt med griljermel eller brødrasp. Legg resten av parmesan på toppen. Avslutt med å helle på litt god olivenolje på toppen.

dsc_0249

Varm ovnen til 200 grader og stek i 35 minutter. Nå har du en fantastisk fiskegrateng. Server revet gulrot med sitronsaft ved siden av fiskegratengen. Det er deilig med litt syrlighet og crispy konsistens til gratengen. Kos deg med et deilig fiskemåltid! Lykke til

dsc_0257

dsc_0271-2

Kommenter