Flesk og duppe – Bestemor sin oppskrift

Flesk og duppe vekker mange minner for meg. Jeg har alltid likt det og jeg husker fra jeg var liten at Bestemor lagde denne fantastiske retten! Det sprø sideflesket, sammen med en utrolig god saus, rotstappe og poteter. Min Bestemor var fantastisk flink til å lage mat. Hun lagde tradisjonelle gode Norske retter. Når min bestemor døde ble det laget en kokebok men hennes oppskrifter med bilder av barn, barnebarn og oldebarn. For å hedre henne har jeg kopiert hennes oppskrift her. Så denne er for deg Bestemor 🙂

dsc_0273

Oppskrift:

  • lettsaltet sideflesk
  • 1 kålrabi
  • 3 gulrøtter
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 6 dl melk
  • salt og pepper.

Hvordan.

Start med å fjerne skinnet på sideflesket. Dette gjør du lettest ved å legge sideflesket med skinnet ned på en benken, press forsiktig ned og skjær med en skarp kniv så hele skinnet/svoren blir kuttet av.

dsc_0277

Del så opp kjøttet i pene strimler. Det er viktig at det litt tykkelse på skivene. Jeg kutter de i ca 0,5 cm tykke skiver.

dsc_0278

Skrell gulrøtter og kålrabi. Del opp i ganske like biter og legg i en kjele med vann. Skrell poteter og legg dette i en kjele med vann også. Nå er alt klart til å begynne med maten. Kok opp begge kjelene og kok møre. Dette tar ca 20 minutter.

dsc_0282

Finn frem en stekepanne og tilsett kun litt smør. Stek flesket på litt over middels varme til det er ordentlig sprøtt. Legg på en tallerken med tørkepapir så fettet får rent av. Det er viktig at du sparer på fettet i pannen for dette skal du bruke i sausen.

 

dsc_0288

dsc_0292

Finn frem en kjele og tilsett 2 spiseskjeer med smør og når smøret har smeltet, tilsetter du samme mengde mel. Spe på med melk (Enda lettere å lage hvis du varmer opp melken) Spe på med melk og rør hele tiden når du lager sausen. Sausen skal være litt tykkere enn en vanlig hvitsaus. Når du tilsatt all melken heller du fettet fra stekepannen i sausen og koker på lav varme i 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Når rotgrønnsakene er møre heller du av nesten alt vannet og mos grønnsakene med en med en stavmikser. Tilsett smør og litt av kokevannet til du får en fin konsistens. Smak til med salt og pepper.

DSC_0298.jpg

Hell av vannet på potetene og nå er alt klart til å serveres. Finn frem en stor tallerken og legg på stappe, poteter, godt med saus og en liten haug med stekt flesk! Pynt med litt finhakket persille. Nå er det bare å nyte denne deilige norske tradisjonsretten. Lykke til.

dsc_0314

Kommenter