Mexican Mole – En kyllingrett med smak av chili, urter og sjokolade

Dette er en veldig vanlig saus/rett i Mexico. Dette er en smaksbombe av en rett. Mørk sjokolade, røkt chili, kyllingkraft og masse gode krydder gjør at smaksløkene går bananas når du får servert dette. Server sammen med deilig ris, hjemmelaget guacamole  og limebåter. Dette er autentisk Meksikansk mat, men jeg har gjort noen tilpasninger så vi kan lage retten med råvarer vi har tilgjengelig her.

Oppskrift kraft: (du kan droppe dette å kjøpe kyllinglår og kyllingfond)

  • 1 hel kylling
  • 1 gulrot
  • 1 chili
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss korianderfrø
  • vann til det dekker kyllingen.

 

Tips: Hvis du kjøper kyllinglår og ferdigkraft. Legger bare kyllingen i kjelen og fyller opp med kyllingkraft. Følg ellers oppskriften med koke og steketiden

Hvordan lage kyllingen og kraften: Start med å dele opp kyllingen i bryst, lår, vinger og skrog. Alternativ kan du kjøpe kyllinglår og kyllingkraft.

DSC_0564 2.jpg

Legg grønnsaker og skroget i en kjele og stek i noen minutter. Tilsett kaldt vann og legg resten av kyllingen i gryta.

DSC_0566-3 2.jpg

La kyllingen trekke/kokepå svak varme i 1 time. Legg kyllingbitene i en ildfast form og kast skroget. Sil av å spar på kraften. Denne skal du bruke i sausen

DSC_0574-2.jpg

Bruk grillfunksjonen i ovnen og grill den kokte kyllingen i 5-10 minutter til den får en gylden og fin farge

DSC_0612 2.jpg

 

Oppskrift saus

  • 2 ss korianderfrø
  • 2 ss fennikelfrø
  • 2 ts kanel
  • 1 ts hel pepper
  • 1 løk
  • 2 chili
  • 3 ss peanøttsmør
  • 5 dl kyllingkraft (den du har kokt kyllingen i)
  • 1 dl rosiner
  • 1 tørket tortilla eller 1 kneve med tortillachips
  • Saften av 1-2 lime
  • 50 gram mørk sjokolade  70%

Hvordan lage sausen: Start med å finne frem en kjele og legg krydderne i den tørre kjelen. Stek i noen minutter til du begynner å kjenne god lukt av krydder.

DSC_0580 2.jpg

Jeg knuser dem litt før jeg tilsetter løk og chili og litt nøytral olje. Stek til løken har blitt myk.

DSC_0586-2 2.jpg

Tilsett 3 skjeer med peanøttsmør og 5 dl kyllingkraften. La dette koke i noen minutter.

DSC_0587-3.jpg

Tilsett dette i en blender/kjøkkenmaskin sammen med rosiner og tørkede tortilla eller tortillachips.

DSC_0596-3 2.jpg

Kjør til en glatt masse og sil tilbake i kjelen.

DSC_0595 2.jpg

Nå sitter du igjen med en glatt saus med mye smak.

DSC_0597.jpg

Tilsett sjokoladen og lime. Smak til sausen med salt og lime.

DSC_0602-3 2.jpg

Ta på godt av sausen i formen sammen med kyllingen og bland godt sammen.

DSC_0616.jpg

Stek i 20 minutter på 200 grader. Nå er kyllingen klar. Server denne deilige kyllingen sammen med ris, tortillachips, resten av sausen og en god hjemmelaget guacemole.

DSC_0662-2 2.jpg

Legg på litt ekstra limebåter og strø over litt finhakket chili og koriander rett før servering.

DSC_0672-3

 

 

 

 

 

 

Kommenter