Verdens beste kjøttboller i tomatsaus!

Det er kanskje rart å kalle det verdens beste, men jeg enda ikke smakt noen bedre så da synes jeg navnet passer bra. Krydrede kjøttboller i tomatsaus eller Albondigas som det blir kalt i Spania er en av de mest populære tapas rettene. Denne oppskriften har jeg brukt i mange år og får masse hyggelige tilbakemeldinger for den hver eneste gang. I dag skulle kona mi på venninne fest og alle skulle ha med en matrett hvert. Vanligvis pleier jeg å få jobben med å lage focaccia og aioli, men denne gangen hadde noen andre sagt de skulle ta med det, så da ble det klassikeren kjøttboller i tomatsaus

DSC_0908.jpg

Stor oppskrift kjøttboller: frys ned resten til en senere middag eller del oppskriften i 2

 • 1,6 kg kjøttdeig
 • 4 sjalottløk
 • 1 hel hvitløk
 • 50 gram revet parmesan
 • 3 hele chili med frø
 • 2 blingser med loff
 • 2 dl melk
 • 3-4 ts med salt.
 • 1 ss fennikelfrø
 • 1 ts hel sort pepper
 • 1 ts korianderfrø
 • 1 ss paprikapulver av god kvalitet

Oppskrift tomatsausen:

 • 3 bokser hermetiske tomater av god kvalitet
 • 2 dl rødvin
 • 1 ss rødvinseddik
 • 1 ss sukker
 • 2 ts salt
 • oljen du har stekt kjøttbollene i (dette er viktig)
 • 1 god kneve med revet parmesan
 • Fersk basilikum.

 

Hvordan:

Start med å skjære skorpen av loffen og del i biter. Legg i en bolle sammen med melken. Da løser brødet seg opp og blir en jevn masse etter litt tid. Dette gir kjøttbollene en veldig god konsistens og spenstighet.

DSC_0885-2.jpg

Finhakk sjalottløken, hele hvitløken og chili. Finn frem en stekepanne og hell i rikelig med olivenolje.

DSC_0890-2.jpg

Sett på medium varme og stek løkblandingen til den blir myk. Bland sammen krydderne (ikke salt) og knus eller mal i en liten blender.

DSC_0894-2.jpg

Bland dette sammen med løken. Saltet skal nemlig rett i kjøttdeigen.

DSC_0898.jpg

Legg kjøttdeigen i bakebollen og hell på saltet. Bland sammen dette først til du får en litt klissete konsistens.  Tilsett deretter løkblandingen, den myke loffen og parmesan.

DSC_0900.jpg

Kjør i kjøkkenmaskinen i 5 minutter til alt har blitt blandet godt sammen.

DSC_0902.jpg

 

Finn frem en stekepanne. Det er lettest å bruke en panne av teflon eller liknende som ting ikke fester seg så lett i. Hell i godt med olivenolje og prøvesten en bolle før du lager i stand resten. Da kan du korrigere med litt mer salt eller krydder hvis du ønsker det. Når du er fornøyd kan du begynne kjøttbolleproduksjonen.

DSC_0907.jpg

Bruk fuktige hender og rull frem masse fine kjøttboller. Stek i olje og legg over i en form. Stek på ganske høy varme. De trenger ikke være gjennomstekt for de skal koke litt etterpå i tomatsausen.

DSC_0905.jpg

Stek opp alle kjøttbollene og finkutt sjalottløken som skal i sausen. Når du er ferdig med kjøttbollene legger du sjalottløken i oljen du har stekt kjøttbollene i. Denne har fått utrolig mye god smak og gjør sausen veldig god. Stek sjalottløken i noen minutter før du tilsetter rødvin og rødvinseddik. La koke i noen minutter før du heller i tomatene, salt og sukker. La koke litt og smak til.

DSC_0912-3.jpg

Hell tomatsausen over kjøttbollene og strø over parmesan. Bland sammen og stek i ovnen i 15 minutter på 225 grader. Avslutt med noen gode dråper olivenolje og masse fersk basilikum. Nå er det bare å nyte disse deilige kjøttbollene. Lykke til.

DSC_0915-2

 

 

Kommenter