Kyllingfrikassé – tradisjon og nostalgi

Kyllingfrikassé smaker så godt og minnene strømmer på. Hvorfor smaker denne hvitsausen så mye bedre enn vanlig? hvorfor er kyllingen silkemyk og mør? Jeg husker fra barndommen at denne retten ble servert. For meg er dette en sånn typisk slikke resten av sausen av tallerkenen rett. En rett som fort gjør at man havner i vannrett stilling i sofaen en stund etterpå. Det er rett å slett vanskelig å slutte å spise! Det smaker fantastisk med hønsefrikassé og lammefrikassé også, men i dag ble det på kylling. Skal du først lage denne retten så kjøp en hel kylling. Det er nemlig nøkkelen til å få en den gode kraften. Det er kraften som gir den gode smaken på sausen og kvaliteten på kyllingen hjelper også på å få det gode resultatet. Hvis du ikke kjøper hel kylling, så kjøp ferske kyllinglår. Denne retten er billig, enkel å lage og smaker nydelig. Det tar litt tid, men det er det verdt. Hvorfor stresse med maten når det er helg? Halve gleden er å lukte de deilige luktene fra gryta og glede seg til middag. Samle familie eller venner og nyt et godt måltid sammen.

Jeg tror ingen ser tilbake i tid å angrer på gode måltider sammen med nære og kjære! Tenk på det å prioriter dette så ofte du kan. 

Oppskrift: (dobbel porsjon, fordi det er så godt å ha en ekstra middag i fryseren)

 • 2 hele kylling
 • 8 gulrøtter
 • 3 sjalottløk
 • 3 fedd hvitløk
 • 1 purre
 • 1 purre
 • hel sort pepper
 • laurbærblad
 • timian
 • 4 ss hvetemel
 • 4 ss smør
 • 1 liter kraft (den lager du i retten)
 • 3 dl fløte
 • salt og pepper

Hvordan:

For å lage en best mulig kyllingfrikassé må du lage en god kraft. Start derfor med å kutte opp 2 av gulrøttene, sjalottløken, hvitløken og den øverste grønne + stilken av purren. legg litt smør i en stor kjele og legg i grønnsakene over.

dsc_0836

Stek på middels varme til du har delt opp kyllingen. Her ser du hvordan du deler opp en kylling Hvordan dele opp en kylling. Legg i kyllingen og fyll med kaldt vann. Det er viktig å bruke kaldt vann når du lager kraft. Det trekker mer smak ut av kjøttet. Etter du har helt på vann tilsetter du hel pepper, timian og laurbærblad.

dsc_0839-2

Styr varmen så det kun småkoker. Legg på lokk og la stå der i 1 time. Når kyllingen koker skreller jeg og kutter opp resten av gulroten og purren. Start gjerne også med potetene så det er klart til retten er klar.

dsc_0845

Når kyllingen har kokt ferdig plukker du den opp og legger på en fjøl eller benken eller liknende. Sil av kraften så alle urter, pepper og løk blir borte. Hell kraften tilbake i kjelen og tilsett gulrøttene. Kok i 5 minutter før du tilsetter purren. Fjern bein og skinn på kyllingen og legg kylling kjøttet på en tallerken.

dsc_0859

La koke i 5 minutter til. Sil av igjen og tilsett smør i gryten. Når smøret har smeltet tilsetter du hvetemelet. Rør godt mens du sper på med den varme kraften. Hell på fløte tilslutt og kok til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Skru ned varmen til laveste og tilsett purren, gulrøtter og kyllingen.

dsc_0863

Server sammen med poteter eller potetmos. Strø gjerne over litt finhakket persille eller timian. Nyt et fantastisk måltid! Lykke til

dsc_0868

Kommenter