Ferskt kjøtt og løksaus – Norsk tradisjonsmat som varmer i kulda

Denne retten serveres ofte med suppe først, men jeg synes hovedretten er så god at jeg vil ikke spise noe annet før jeg begynner på denne. Det er noe helt spesielt med den sur -søte løksausen og det møre kjøttet. Jeg lager denne retten veldig enkel og serverer kun med poteter og litt persille. Denne retten fikk jeg servert mange ganger i barndommen og det er vel noe av den nostalgiske følelsen av denne retten jeg virkelig setter pris på. Retten er veldig enkel, men smaken er særegen og spesiell.  Det er viktig å ta vare på de Norske tradisjonsrike rettene og for meg er dette en av dem.

dsc_0791

Oppskrift:

 • oksekjøtt Høyrygg  (kan bruke andre stykningsdeler også)
 • 2 løk (1 til kraft og 1 til sausen)
 • 2 ss hvetemel
 • 2 ss smør
 •  1 ss hel pepper
 • 2-3 fedd hvitløk
 • 1 rød chili
 • 2 stk laurbærblader
 • 2 gulrøtter
 • 2-3 poteter pr person.
 • Kruspersille
 • 2 ss eddik
 • 2 ss sukker
 • salt og pepper

Hvordan:

Start med å skylle kjøttet i vann og finn frem en stor kjele. Fyll kjelen med kaldt vann og tilsett 1 løk, hel pepper, hvitløk, chili, laurbærblad,  og 2 gulrøtter i biter.

dsc_0795-2

Skjær av store sener på kjøttet, men la fettet være igjen. Del opp kjøttet i få store deler. Du skal skjære den opp opp før servering. Legg i kjøttet og skru på varmen.

DSC_0797.jpg

Når vannet begynner å koke, tar du av skummet som kommer på toppen og skrir ned varmen så det kun putrer (putrer = en liten boble av og til). Nå skal den få stå å trekke på denne varmen i 2 1/2 til 3 timer. Kjøttet skal bli veldig mørt. Sil av kraften og legg kjøttet på en tallerken.

DSC_0817-2.jpg

Kok ned kraften til du har ca 5-6 dl igjen. Dette gir en mer konsentrert og bedre kjøttsmak på sausen.

DSC_0815-2.jpg

Finn frem en ny kjele og tilsett 2 gode spiseskjeer med smør. Finnhakk 1 løk og tilsett i det smeltede smøret. La putre i noen minutter så løken blir myk.

DSC_0818.jpg

Tilsett melet og rør godt rundt. Spe på med den varme kjøttkraften og kok i et par minutter tilsett 2 dl fløte, eddik og sukker. Smak til med salt og pepper. Hvis du ønsker sausen søtere tilsetter du litt mer sukker og motsatt hvis du vil ha sausen med sur. Kok opp noen poteter. Legg de kokte potetene på tallerkenen hell over godt med saus og legg på skiver med det kokte oksekjøttet på toppen. Pynt med finhakket persille. Dette er Norsk husmannskost på sitt beste! Lykke til

dsc_0829

Én kommentar Legg til din

 1. Monika Western sier:

  Oppskrifter på fersk knoke.

Kommenter