Hjemmelagde fiskekaker – Bedre, billigere og nydelig smak

Hjemmelagde fiskekaker er mye enklere å lage enn det man tror. Det er lettvint å kjøpe med fiskekaker fra butikken, men lager du det selv smaker de mye bedre og du vet faktisk hva de inneholder. Det er en mye høyere andel fisk og ingen rare tilsetningstoffer tilsatt fra fabrikken. Både store og små liker fiskekaker. Her hjemme er dette en fin rett for at vi skal spise mere fisk. Når du først lager fiskekaker er det like greit å lage en litt stor oppskrift så kan du spare halvparten til neste gang du skal ha fiskekaker. Faren for at de blir spist opp er derimot stor, for dette går ned på høykant! Lær deg de enkle teknikkene så blir resultatet bra hver gang. Det er ikke vanskelig. Her serverer jeg de sammen med ovn stekte poteter og gulerotpure.

DSC_0267

Oppskrift:

 • 1 kg Kolje
 • 2 ss potetmel
 • 3 ts salt
 • nykvernet pepper
 • litt smør
 • 1 egg
 • 1 finhakket løk
 • 2,5 dl melk eller fløte
 • 2 ts dijon sennep
 • litt sitronsaft
 • 1 ts revet muskat.

Hvordan:

Kjøp fersk Kolje i fiskebutikken. Det er fint mulig å bruke andre alternativer også, men Kolje passer perfekt til fiskekaker og det er i tillegg ganske rimelig. Kjøp fileter uten ben, så slipper du å tenke på det. Skjær opp fisken i mindre biter og spre det utover på en tallerken.

DSC_0268.jpg

Sett denne i kjøleskapet så fisken er kald når du skal begynne å lage farsen. Hell opp 2,5 dl med melk eller fløte. Jeg tok halvparten av hver og tilsett 1 ts med revet muskat. Sett denne i kjøleskapet til du skal lage farsen.

DSC_0269

Fin kutt litt løk og stekt med litt smør til det blir blankt og mykt. Pass på at det ikke brunes. Kjøl ned løken før den skal tilsettes fiske farsen.

DSC_0272

Finn frem en kjøkkenmaskin (hvis du ikke har bruk en stavmikser) Tilsett fisken sammen med saltet og kjør til en litt seig glatt masse. Ta i potetmel og nykvernet pepper og kjør litt til. Tilsett et lett vispet egg og kjør noen sekunder til. Nå skal du spe på med Fløte/melke miksen. Tilsett kun litt væske av gangen og kjør til væsken er forsvunnet inn i farsen. Spe på med melk til du ikke har mer igjen.

DSC_0281

Det er viktig at du bruker kald fisk og kald melk/fløte. Jeg kjører kjøkkenmaskinen på middels tempo og kjører den ikke lenger enn jeg må. Tilsett nå den kalde stekte løken og rør godt sammen med en skje.

DSC_0283

DSC_0285

Nå er det bare å begynne å steke fiskekakene. Jeg bruker smør i pannen da jeg synes dette gir den beste og fineste stekeskorpen, men hvis du vil passe på kaloriene kan man også bruke nøytral olje.

DSC_0293

Bruk rene våte hender til å forme fiskekakene og stek de 2-4 minutter på hver side til de har fått en gylden og fin farge. Legg de på en tallerken eller i en form når de blir ferdige. Denne oppskriften holder til ca 12 fiskekaker.

DSC_0310

Jeg pleier å starte med potetene når jeg lager denne middagen. Det er fordi de tar lengst tid. Skyll potetene godt og del dem opp i båter. Legg bakepapir i en form og legg i potet båtene. Hell på litt olje, salt og pepper og gni det godt sammen.

DSC_0276

Stekes på varmluft 220 grader til de er ferdige. Et smart triks er å legge fiskekakene sammen med potetene de siste 4-5 minuttene så alt er rykende varmt når du serverer dette.

DSC_0321

Gulrot pure bruker jeg som saus til denne retten. Skrell Gulrøtter og del i små skiver. Kok i vann til de er helt møre. Hell av vannet og tilsett en klatt smør, 1 ts sukker, 1 ts salt og litt nykvernet pepper. Kjør til pure med en stavmikser. Hell gjerne i litt fløte og kjør en runde til med stavmikseren.

DSC_0323

Legg fiskekakene pent på en tallerken sammen med litt poteter og gulrot pure og server. Eller sett hele formen på bordet og alle kan forsyne seg selv. Deilig og sunn middag!

DSC_0342

 

2 kommentarer Legg til din

 1. Sindre Johannessen sier:

  Hva er disjon? Sennep?

  1. janhenriks sier:

   Hei. Disjon er en skrivefeil 🙂 Det skal stå Dijon. som er en klassisk fransk sennep.

Kommenter