Coq au vin = Hane i rødvin
Ingredienser
Coq au vin
- 1 hel Hane (kan også bruke høne)
- 1 flaske god rødvin. (Helst en bordeaux.)
- 10 stk delikatesseløk
- 100 gram bacon
- 20 gram smør
- 10 stk aromasopp
- 4 dl kraft fra skroget
- litt mel
- salt og pepper
- Frisker urter (timian,estragon,oregano)
Kraft fra skroget
- 1 stk skrog i biter
- 2 fedd hvitløk
- 2 stk sjalottløk
- 1 stk løk
- 1 stk laurbærblad
- 1 ss hel pepper
- 3 stk gulrot
- kaldt vann.
Dette er en fransk delikatesse! Hele rommet fyller seg av god lukt mens denne retten egentlig lager seg selv. Det tar tid å lage en god Coq au vin, men det krever ikke mye jobb. Jeg fikk en telefon av noen i familien som var på ferie i Fredrikstad om jeg ønsket en hane. De måtte kvitte seg med "Harald" hane som hadde bodd hos dem sammen noen høner på en koselig plass like ved Ambjørnrød rett utenfor Fredrikstad. Dette var et tilbud jeg selvfølgelig ikke takk nei til og jeg tenkte at jeg skulle gi "Harald" den mest verdige avslutning en hane kan få. Nemlig å kokes i en nydelig bordeaux vin og nytes i et godt måltid med familien. Vi var samlet store og små rundt bordet og vi voksne hadde også et godt glass rødvin i glasset! Både store og små likte retten veldig godt. Kanskje like greit a de ikke viste at dette var hanen de hadde lekt med uken tidligere i sommerferien. Men dette er jo verdens mest naturlige ting og mer verdig avslutning for en lykkelig hane skal du lete lenge etter. Takk for et godt måltid "Harald"
Steg 1
Start med å skjære opp hanen. Skjær av lårene, vingene og brystene. Del skroget i litt mindre biter og legg til siden. Dette skal vi koke kraft på. Del brystet og lårene i 2 deler. Bland sammen litt mel, salt og pepper og legg på en tallerken. rull bitene med hane i melblandingen og stek på høy varme i olje så det får en fin stekeskorpe. Kan være smart å gjøre dette i flere omganger. Jeg tar de stekte bitene ut av pannen og legger på en tallerken.
Steg 2
Stek så bacon i fettet fra pannen. Når baconet begynner å bli ferdig tilsetter du sjalottløk og vanlig løk. Stek et par minutter tilsett den stekte kyllingen og hell på en god flaske med rødvin. Sett ned varmen så det ligger omtrent rundt kokepunktet. (bare små bobler) Nå skal den stå å trekke i 3-4 timer. Hvis du bruker høne eller kylling vil tiden være kortere.
Steg 3
Legg i en god bunt med krydder. Jeg brukte en blanding av Salvie, oregano, estragon og persille. Knyt måt tråd rundt krydderne så du kan fjerne de etterpå.
Steg 4
Kok kraft på skroget. Finn frem en stor kjele og varm godt opp. hell i litt olje og når det er ordentlig varmt legger du skrogene oppi kjelen stek godt så det får litt farge. Tilsett 3 gulrøtter, løk, hvitløk og litt hele pepper og fyll opp med vann. Skal koke i 30-60 minutter.Når kraften er ferdig siler du kraften og kaster skrog og grønsakene. Tilsett 2-3 gode sleiver med kraften i kjelen med hanen og rødvinen. Dette gir en fantastisk smak. Frys ned resten av kraften så har du neste gang du skal lage en god suppe eller saus.
Steg 5
Rett før servering stek opp litt sopp og tilsett i gryten. Skrell delikatesseløk og kok i en liten kjele med litt smør, salt, sukker og vann. Dette tar ca 15 minutter. Hell de i gryten rett før servering.
Steg 6
Server denne retten med en god potetmos og et godt glass med bordeaux vin. Kos deg!