Når du kjenner lukten av nystekt bakst før frokost så vet du at det blir en god start på dagen.
Ingredienser
- 3 dl H-melk
- 350 gram siktet speltmel
- 70 gram sammalt speltmel
- 0,5 pakke fersk gjær
- 1 ts salt
- 1 ts sukker
- 1 ts kardemomme
- 1 ss honning
- 1 ss god olivenolje
I helgene pleier vi alltid å spise frokost sammen. Vi står ikke opp tidlig, men jeg pleier å stå opp litt før de andre og gjøre i stand til frokost. Å spise en god og lang frokost sammen når det er fridag synes jeg er utrolig hyggelig. Nyte en lengre frokost og prate sammen. Kona mi tåler ikke hvetemel så godt og derfor lager jeg mer og mer mat med speltmel. Disse frokostbrødene er veldig gode! Jeg tar i både god olivenolje og honning for ekstra god smak.
Steg 1
Start med å varme opp melken til ca 37 grader og hell i en bolle. I den lunka melken tilsetter jeg gjæren og rører til gjæren har oppløst seg. Tilsett deretter honning, salt, kardemomme og olivenolje og rør godt rundt.
Steg 2
Mål opp siktet speltmel og sammalt speltmel og bland sammen. Tilsett i melkeblandingen litt og litt. Rør godt rundt med en sleiv. Når du har fått en fin konsistens på deigen tar jeg den ut av bollen og legger den på et et kjøkkenbenken. Strø på litt ekstra mel og kna deigen i 1-2 minutter. Det fine med speltmel er at du skal ikke elte den så godt. Dette gjør å bake med speltmel enda enklere og raskere.
Steg 3
Legg deigen tilbake i bakebollen og dekk til med plast. La deigen heve i ca 30- 45 minutter.
Steg 4
Deigen har doblet seg i størrelse når den har hevet. Legg deigen på en ren kjøkkenbenk og del deigen opp i 9 omtrent like store biter.
Steg 5
Rull hver deigbit til en bolle og legg over på et stekebrett med bakepapir. Press de litt flatere på bakepapiret. Nå skal frokostbrødene få heve en gang til før steking. Dekk til med plast og sett på et lunt sted. Jeg har hevefunskjon i ovnen og lar de står der i 30 minutter.
Steg 6
Pensle bollene med egg og strø over sesamfrø. Jeg strør over litt mel for et litt rustikk og finere utseende når de er ferdig stekt.
Steg 7
Stek på 220 grader varmluft i mellom 10-14 minutter. La kjøle seg i noen minutter før servering.
Nå kan du nyte deilige frokostbrød laget av spelt. Skjær opp og fyll på med dine favorittpålegg. Nytes sammen med familien, en nytrukket kopp kaffe og gode samtaler. Lykke til.