Lammefrikassé - Norsk tradisjonsmat

Norsk lam er i verdensklasse når det kommer til kvalitet. På våren i år var jeg på besøk på Sygård Grytting i Gudbrandsdalen og besøkte lammene og fikk så på produksjonen. Mange Norske lam lever fritt i en natur som likner mer på et idyllisk maleri.

Ingredienser

porsjoner

Oppskrift Lammefrikassé

  • 1 kg lammelår i skiver
  • 1 liter kraft
  • 4 stk gulrot
  • 1 stk løk
  • 2 dl kremfløte
  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • salt og pepper
  • finhakket persille

Oppskrift kraft

  • 1 stk løk
  • 1 stk sjalottløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk chili
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 ss hel sort pepper
  • litt fersk rosmarin
Ingredienser

Lammefrikassé er en Norsk tradisjonsrett og smaker fantastisk. Her lar du kjøttet putre på svak varme over lengre tid noe som gir en fantastisk kraft og mørt kjøtt. Sausen lager du på den gode kraften. Dette er en veldig deilig høstrett. Som vanlig har jeg med noen små forandringer som gir enda mer smak til denne gode retten.

Lamfrik1

Steg 1

Start med å finne frem en stor kjele og sett på medium varme. Tilsett litt nøytral olje og legg i alle grønnsakene som står under "oppskrift kraft". Her kan du også varierer med andre grønnsaker og urter etter hva du har i kjøleskapet. Nøkkelen ligger i å få til en god grønnsakskraft som lammet skal trekke i. Stek i noen minutter mens du kutter opp lammet i passende store biter. Jeg legger i beina også, det gir ekstra god smak. Legg kjøttet i kjelen med grønnsaker og hell på med iskaldt vann til det dekker kjøttet.

Lamfrik2

Steg 2

Når du bruker kaldt vann får du ut mer smak i kraften. Kok opp og sett ned varmen så det kun putrer.

Lamfrik3

Steg 3

Hvis det koker for mye kan kjøttet fort bli "tørt". La denne kraften med kjøttet trekke i 2-3 timer til kjøttet er helt mørt. Fjern av og til det hvite skummet som kommer opp til toppen i kjelen. Da får du en klar og fin kraft.

Lamfrik4

Steg 4

Når kjøttet er mørt heller du av kraften i en ny kjele og presser ut smaken av de gode grønnsakene. Legg kjøttet på en tallerken og reduser kraften litt hvis du har for mye. Dette gir en enda kraftigere smak.

Lamfrik5

Steg 5

Jeg skreller og kutter opp grønnsakene jeg skal ha i retten og trekker ferdig i kraften mens jeg begynner på sausen.

Lamfrik6

Steg 6

Fin frem en ny kjele og sett på medium varme. Legg i smøret og når det har smeltet tilsetter du melet. Spe på med den varme kraften. Rør hele tiden så sausen ikke brenner seg.

Lamfrik7

Steg 7

Når du har fått i all kraften tilsetter jeg fløte og lar koke inn noen minutter. Skru ned varmen på sausen til under kokepunktet og tilsett de møre grønnsakene og kjøttet.

Lamfrik8

Jeg synes frikassé smaker best med potetstappe. smak til frikassén med salt og pepper og server rykende varm. Jeg synes det er veldig godt og ser fint ut med kuttet kruspersille på toppen. Nå er det bare å nyte denne deilige Norske retten. Lykke til.

Lamfrik 9