Bestemors Lefser - Laget med kjærlighet på gammel oppskrift

Hver sommer i barndommen var vi å besøkte familien i Telemark

Ingredienser

Lefser

Lefser

  • 250 gram meierismør
  • 500 gram sukker
  • 1 500 gram hvetemel
  • 1 liter kefir
  • 2 ts natron
  • 2 ts bakepulver

Fyll "Kling"

  • 500 gram Kvitseidsmør
  • 400 gram sukker
  • 2 ss kanel
Ingredienser

Vi var så heldige å ha familie på en gård på et lite sted som heter Brunkeberg i Telemark. Dette var himmel på jord for barn å være på ferie. En flott gård, dyr, natur og en litt annen levestil enn hjemme. Maten var også fantastisk!! Tradisjonell hjemmelaget husmannskost. Jeg har prøvd meg frem med den gamle oppskriften fra Bestemor for å kunne dele med dere. I opprinnelig oppskrift stod det bare: "Tilsett passe mengde mjøl" så uten erfaringen måtte det litt testing til. Resultatet ble utrolig bra og barndomsminnene strømmer på når jeg spiser disse saftige og gode lefsene.

Steg 1

Start med å smelte smør i en kjele. Når smøret er helt smeltet tilsetter du kefir sammen med smøret rører rundt.

Dsc 0662

Steg 2

Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene.

Dsc 0659 2

Steg 3

I den gamle oppskriften var de veldig opptatt at deigen ikke skulle behandles for mye så her brukte jeg bare en stor bakebolle og ikke kjøkkenmaskin. Bland sammen smør og kefir væsken sammen med alt det tørre. Bruk hendene og bland sammen til du får en klissete deig. Deigen skal ikke være fast, men klissete og myk. Legg deigen i en bolle og dekk med plastfolie. Sett i kjøleskapet i 1-2 timer. Dette gjør at deigen setter seg litt og at jobben med å kjevle ut lefsene blir enklere.

Dsc 0664 3
Dsc 0668

Steg 4

Lag fyllet til lefsene mens deigen hviler i kjøleskapet. Bland sammen romtemperert smør, sukker og kanel. Dette skal ikke bli en luftig krem, men rør godt sammen med en visp.

Dsc 0677 2
Dsc 0678 3

Steg 5

Finn frem en vekt og ta deigen ut av kjøleskapet. Jeg tar ut deig om måler så jeg får 200 grams deigemner. Form til en rundt bolle og legg på benken med litt mel på. Klem flat og bruk en kjevle for å få den den flat og fin. Den skal ha samme størrelse som stekepannen hvis du bruker det.

Dsc 0673 2

Steg 6

Varm opp et pannekake stekejern eller en stekepanne med teflon på medium + varme. Rist av melet før du legger deigen i stekepanna. Stek i 1-2 minutter på hver side. Her vil tiden variere litt, men lefsa skal få en gylden og fin farge før du snur.

Dsc 0674 2
Dsc 0682 2

Steg 7

Stable de ferdige lefsene mellom 2 kjøkkenhåndkler

Dsc 0690 5

Steg 8

Vent til lefsene har blitt avkjølt før du du smører på klingen/fyllet. Smør på hele lefsa og del den i to på midten. Legg delene over og del opp i "pizzastykker".

Dsc 0691

Steg 9

Nå er lefsene klare! Disse er utrolig gode og jeg tror Bestemor hadde vært stolt over at jeg deler hennes oppskrift så flere kan nyte disse. Lykke til :-)

Dsc 0698 4