Benløse fugler - Deilig Norsk tradisjonsmat med fløtesaus og kålstuing.
Krydret kjøtt surret i bacon og gode tilbehør. Benløse fugler er veldig godt!
Ingredienser
Benløse Fugler
- 800 gram kjøttdeig
- 3 dl griljermel
- 1 stk egg
- 2 ts salt
- 3 ts ingefær
- 1 ts malt muskat
- 1 ts pepper
- 1 stk løk
- 8 dl kjøttkraft (Skal til sausen)
- 12 skiver bacon
Kålstuing
- 1 stk hodekål
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 2 dl kokevann
- 2 dl melk
- 1 dl kremfløte
- litt malt muskat
- salt og pepper
Fløtesaus
- 2 ss hvetemel
- 2 ss smør
- 5 dl kjøttkraft (den du trakk kjøttet i)
- 1,5 dl kremfløte
- salt og pepper
Dette er en Norsk tradisjonsrett som fortjener litt oppmerksomhet. Jeg er ikke helt sikker hvor dette navnet kommer fra, men smaker godt gjør det! Deilig krydret kjøtt surret med bacon.
Steg 1
Start med å kjøre kjøttet sammen med saltet til det blir seigt. Tilsett resten av krydderne, griljermel og revet løk. Bland godt sammen.
Steg 2
Form kjøttet til en avlang sylinder og rull tett med bacon.
Steg 3
Stek kjøttet i en panne med litt smør til de blir gyldne og fine. Legg de over i en kjele og hell over kokende kjøttkraft. La de trekke i 20 minutter. Denne kraften skal du bruke til å lage sausen med.
Steg 4
For å lage sausen smelter du smør i en kjele. Tilsett melet og rør godt rundt. Spe med den varme kraften og rør så du får en jevn og fin saus. Tilsett fløten og la koke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
Steg 5
For å lage stuet kål starter du med å kutte hodekålen i grove biter. Kok opp vann i en kjele og tilsett kålen. La koke i 5 minutter til kålen begynner å bli myk. Finn frem en kjele og lag en hvitsaus med kokevannet fra kålen, melk og fløte. Legg kålen i sausen og bland godt sammen. La småputre i 5 minutter.
Steg 6
Server denne deilige retten sammen kokte poteter og tyttebær. Lykke til. Strø gjerne over litt finhakket persille for den lille nostalgiske følelsen.