Plukkfisk - En tradisjonell Norsk klassiker på min måte.
Dette er en veldig god, barnevennlig og tradisjonsrik norsk fiskegryte.
Ingredienser
Hvit saus til plukkfisk
- 3 ss smør
- 1 stk løk
- 2 ss hvetemel
- 6 dl melk
- 1 ts muskat
- 1 ts salt
- 2 ss finhakket fersk dill
- 1 ss dijon sennep.
Ingredienser til Plukkfisk
- 4 stk egg
- 8 skiver bacon
- 12 stk små kokte poteter
- 4 stk gulrot
- 200 gram grønne erter
- 500 gram torskeloin
Du kan gjerne bruke rester fra trukket fisk eller hvis du har kokte poteter. Jeg synes det er bedre å lage en stor porsjon av plukkfisk og heller spise restene av plukkfisk. Opprinnelsen for denne retten kommer fra Bergensområdet, men jeg tror den har blitt vanlig i store deler av landet. Jeg har tatt med noen elementer som kanskje ikke er tradisjonelle, men som jeg synes gir denne retten en enda bedre smak og konsistens. Så her kommer min versjon av Plukkfisk.
Steg 1
Skrell og kutt opp potetene i 2-3 biter. Kok møre i vann og sil av vannet.
Steg 2
Stek baconet i en stekepanne og ta vare på baconfettet. I dette fettet skal vi steke gulrot og erter.
Steg 3
Del fisken opp i mindre biter og trekk i 5 minutter i saltet vann. Sil av vannet.
Steg 4
Kutt gulrot opp i terninger og stek i baconfettet i 5 minutter. Tilsett ertene og stek i 3 minutter til på medium+ varme.
Steg 5
For å lage sausen starter du med å smelte smøret i en kjele. Tilsett den hakkede løken og stek på medium varme til løken har blitt blank og myk. Tilsett hvetemel og rør godt rundt. Nå skal du spe på med melken. Det er veldig mye enklere å lage sausen hvis du varmer opp melken før du sper den i sausen. Kok opp og la sausen koke under omrøring i 5 minutter. Tilsett salt, pepper, dill og sennep og smak til.
Steg 6
Kok egg til hardkokte og hakk opp eggene. Nå har jeg alle elementene som skal med i min plukkfisk klare.
Steg 7
Vend potetene og eggene inn i sausen, ta deretter gulrot og ertemiksen og bland i sausen. Tilsett fisken og forsiktig vend denne inn. Avslutt med sprøstekt hakket bacon.
Steg 8
Nå er denne deilige plukkfisken klar til servering. Denne retten er veldig god og passer både for store og små. Lykke til.