Betasuppe med svineknoke og byggryn - Deilig Norsk tradisjonsmat

Serveres rykende varm med flatbrød og smør!

Ingredienser

porsjoner
 • 1 stk lettsaltet svineknoke
 • 1,5 liter vann
 • 3 dl byggryn
 • 3 stk gulrot
 • 1 stk løk
 • 1 ss hel sort pepper
 • 3 stk laurbærblad
 • 0,5 stk kålrabi
 • 1 stk persillerot
 • 1 stk sellerirot
 • 1 stk purre
Ingredienser

Betasuppe er en gammel norsk tradisjonsrett. Den finnes sikkert mange ulike versjoner av denne retten. Felles for alle er at det er kjøtt, grønnsaker og god kraft. For meg blir det aller best når man lager denne suppen på lettsaltet svineknoke. Kraften blir magisk god og sammen med byggryn og flere grønnsaker er dette en deilig middag. Lag gjerne en stor porsjon og frys ned til flere gode middager utover høsten.

Steg 1

Når jeg lager denne suppen så pleier jeg å gjøre det over 2 dager. Første dag koker jeg svineknoken så kraft og kjøtt er klart. Jeg legger også byggryn i vann over natten. Dagen du da skal lage suppen er det bare å kutte grønnsaker og småkoke alt i ca 30 minutter. Du kan selvfølgelig lage alt på en dag, men jeg synes det er lettest å gjøre det over 2 dager. Når jeg først lager betasuppe lager jeg minimum dobbel porsjon og fryser ned noen middager ekstra. Det er så deilig å ha god hjemmelaget mat fryst ned for en lettvint middag en annen gang.

Start med å finne frem en kjele og legg svineknoken i kjelen sammen med hel sort pepper, en grovhakket løk og laurbærblader. Hell på kaldt vann så det akkurat dekker svineknoken. Kok opp vannet og la trekke i 2-3 timer.

Steg 2

Nå er kjøttet så mørt at det detter av beinet og du har fått en magisk god kraft. Plukk opp svineknoken og ta av fettet. Ta av alt kjøttet og skjær opp i litt mindre biter. Sil av kraften og legg alt i en lufttett beholder. La kjøle seg ned og sett i kjøleskapet til dagen etter.

Steg 3

Skyll av byggryn i en sil og legg i en beholder med dobbel så mye vann som byggryn. Så bruker du 5 dl byggryn skal du bruke 1 liter vann. La ligge i kjøleskapet over natten.

Betasuppe 3

Steg 4

Det er ikke noen fasit på hvilke grønnsaker du skal bruke i en betasuppe, men på høsten er det så mange gode Norske rotgrønnsaker så fyll på med det du har. I denne suppen bruker jeg kålrot, persillerot, sellerirot, gulrot og purre. Jeg synes det er best i en suppe å kutte grønnsakene i små terninger. Skrell og kutt opp alt.

Betasuppe
Betasuppe 2

Steg 5

Varm opp kraften med kjøttet og kok sakte opp. Legg i grønnsakene. Sil av byggryn og legg i kjelen. Disse vil nå trekke til seg smaken av kraften og gi en nydelig smak. Nå skal suppen få småkoke i ca 30 minutter og middagen er klar. Server gjerne med flatbrød og smør. En utrolig god og næringsrik middag. Denne middagen er også perfekt å lage til mange da du kan mette mange munner for en veldig billig penge :-) Lykke til

Betasuppe 4
Betasuppe 6