Hjemmelagde kjøttkaker er så godt!

Ingredienser

porsjoner

Kjøttkaker

  • 1,5 kg kjøttdeig
  • 1 stk egg
  • 3 ts ingefær
  • 2 dl griljermel
  • 2 ts salt
  • nykvernet pepper
  • smør til steking

Kålstuing

  • 1 stk kålhode
  • 3 ss hvetemel
  • 3 ss smør
  • 2 dl kokevann fra kålen
  • 3 dl melk
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ts malt muskat
  • salt og pepper

Brunsaus

  • 3 ss hvetemel
  • 3 ss smør
  • 8 dl kjøttkraft
  • litt soyasaus
  • salt og pepper
Ingredienser

Jeg har elsket kjøttkaker så lenge jeg kan huske. Jeg spiser det ikke ofte, men når høsten kommer må jeg alltid lage kjøttkaker til hele familien. Jeg klarer fortsatt ikke la være å knuse potetene sammen med sausen og det ender som regel med at jeg spiser litt for mye når det er kjøttkaker på menyen. Det er enkelt å lage, og derfor lager jeg alltid dobbel porsjon, som jeg gjerne fryser ned.

Sylteagurk 10

Steg 1

Legg kjøttdeigen i en stor bolle. Det er viktig å starte med salt når du lager en kjøttfarse. Når jeg lager kjøttkaker bruker jeg det beste verktøyet man har på kjøkkenet, nemlig hendene. Vask hendene godt og gni saltet godt sammen med kjøttdeigen til du får en litt klissete masse.

Sylteagurk 11

Steg 2

Tilsett nå griljermel, egget, pepper og ingefær og ta fatt hendene igjen. Det er viktig at det blir blandet godt sammen. Det er litt grisete, men den beste måten å gjøre dette på.

Steg 3

Før du begynner å forme alle kjøttkakene, tar du litt av blandingen og steker i en stekepanne. Da får du mulighet til å smake før du har stekt alle kakene. Det er en del forskjellig innhold av salt i forskjellige kjøttdeigsorter. Hvis denne smaker bra, er det bare å fortsette på resten. Hvis den mangler noe, kan du krydre litt til. Så er det på tide å forme farsen/kjøttdeigen til kjøttkaker. Dette gjør du enklest ved å bruke hendene og en våt skje. Form kjøttet forsiktig med hånden og skjeen til du får en passende størrelse.

Steg 4

Legg alle kjøttkakene på plastfolie eller en ren benk og du er klar for å begynne stekingen. Jeg bruker alltid en jernstekepanne, fordi den holder bedre på varmen. Tilsett en god klump med smør og 4-6 kjøttkaker av gangen. Stek på høy varme så kjøttkakene får en fin stekeskorpe. Dette gir en veldig god smak i sausen.

Sylteagurk 12

Steg 5

Jeg steker kjøttkakene i kun 1-2 minutter så de får fin skorpe, men er helt rå inni. Jeg trekker kjøttkakene i sausen etterpå. Sjekk oppskrift på brunsaus på siden min eller i kokeboken.

Sylteagurk 13
Sylteagurk 14