Denne Danske klassikeren smaker veldig godt! Server med en god saus, balsamicostekt rødkål, poteter og ripsgele.
Ingredienser
Frikadeller
- 500 gram kjøttdeig av svin
- 500 gram kvernet kalvekjøtt
- 4 dl hel melk
- 1 stk egg
- 3 ts salt
- 2 dl griljermel
- 2 ts allehånde
- 1 ts malt muskat
- 1 håndfull finhakket persille
- godt med nykvernet pepper
Saus til frikadeller
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 5 dl kalvekraft (kan bruke kjøttkraft)
- 1 dl kremfløte
- salt og pepper
Balsamicostekt rødkål
- 1 stk rødkål
- 2 ts nøytral olje til steking
- 1 ss smør
- 2 ts honning
- salt og pepper
Denne danske retten er utrolig god! Server deilige frikadeller med god saus, poteter, ripsgele og balsamicostekt rødkål.
Steg 1
Start med å lage frikadellene. Det første du gjør er å legge kjøttdeig fra svin og kalv i en kjøkkenmaskin. Hvis du ikke finner kjøttdeig av kalv bruker du bare svin. Legg kjøttet i bollen og tilsett saltet. Kjør til massen blir seig før du tilsetter egg og kald melk. Bland til en farse og tilsett revet løk, griljermel og krydder. Bland godt å sett hele farsen i kjøleskapet i 1 time.
Steg 2
Finn frem en kjele og legg i smør og litt nøytral olje. Form frikadellene til en avlang form. Her kan det være smart å se filmen for å se den letteste metoden. Stek på medium varme til de har fått en gylden og fin farge på alle sider. Det sies at en ekte frikadelle skal stekes på 3 sider, men de smaker like godt uansett. Legg de over på et brett med bakepapir. Stek ferdig på 160 grader i 15 minutter.
Steg 3
Kutt rødkålen i tynne strimler og finn frem en stekepanne. Sett på høy varme og ta i litt nøytral olje. Stek rødkålen i noen minutter. Tilsett balsamico og bland godt. Tilsett deretter smør, honning, salt og pepper. Stek til den blir litt myk og smøret nesten blir borte.
Steg 4
Lag en brunsaus. Her blir det best å bruke kraft fra kalv, men det fungerer også med kjøttkraft. Hvis du er i tvil hvordan du lager brunsaus kan du sjekke her: Brunsaus
Steg 5
Kok poteter og nå er retten klar! Legg på en tallerken og server gjerne med ripsgele. Jeg synes det er godt og ser fint ut med litt finhakket persille på toppen.