Å lage brun saus er ikke vanskelig, men tar litt lenger tid om du ikke ønsker å jukse.

Ingredienser

porsjoner
  • 4 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 10 dl god kraft
  • salt og pepper
Ingredienser

En brun saus får fargen sin fra bruningen av smøret, noe som gir en veldig god smak på sausen. Brun saus består av en jevning av brunet smør, mel og en god kraft. Det er selvfølgelig lov å bruke buljongterninger eller fond, men har du en god kraft blir også sausen veldig god.

Brun saus er mest vanlig å servere til kjøttretter. Jeg tilpasser ofte smaken på sausen til hva slags mat du serverer. Skal du lage saus til en kalverett, bruker du kalvekraft eller fond i sausen. Du kan også smake til med sennep, geitost, urter og krydder.

Teknikken er den samme, men smakene kan du variere.

Steg 1

Tilsett smør i en kjele. Sett kjelen på litt over medium varme og la smøret smelte.

Brunsaus1

Steg 2

Tilsett melet og bruk en visp til å lage en jevn blanding. Nå skal du brune denne blandingen og det tar litt tid. Visp rundt jevnlig til blandingen har fått en mørk og fin farge.

Steg 3

Tilsett kraften i jevningen litt og litt mens du rører. Fyll på med kraft til du har fått en jevn og fin saus med den konsistensen du ønsker.

Brunsaus2

Steg 4

La sausen koke i minimum fem minutter så smaken av mel blir borte.

Steg 5

Smak til sausen med salt og pepper.

Brunsaus Front