Verdens beste kjøttboller i tomatsaus!
Det er kanskje rart å kalle det verdens beste, men jeg enda ikke smakt noen bedre så da synes jeg navnet passer bra. Krydrede kjøttboller i tomatsaus eller Albondigas som det blir kalt i Spania er en av de mest populære tapas rettene. Denne oppskriften har jeg brukt i mange år og får masse hyggelige tilbakemeldinger for den hver eneste gang. I dag skulle kona mi på venninne fest og alle skulle ha med en matrett hvert. Vanligvis pleier jeg å få jobben med å lage focaccia og aioli, men denne gangen hadde noen andre sagt de skulle ta med det, så da ble det klassikeren kjøttboller i tomatsaus
Ingredienser
Oppskrift kjøttboller
- 1,6 kg kjøttdeig
- 4 stk sjalottløk
- 1 hel hvitløk
- 50 gram revet parmesan
- 3 stk rød chili
- 2 brødskiver loff uten skorpe
- 2 dl melk
- 3 ts salt
- 1 ss fennikelfrø
- 1 ts sort pepper
- 1 ts koriander pulver
- 1 ss paprikapulver
Oppskrift tomatsaus
- 3 bokser hermetiske tomater
- 2 stk sjalottløk
- 2 dl rødvin
- 1 ss rødvinseddik
- 1 ss sukker
- 2 ts salt
- 1 håndfull fersk basilikum
- 1 håndfull revet parmesan
- Oljen du stekte kjøttbollene i
Steg 1
Start med å skjære skorpen av loffen og del i biter. Legg i en bolle sammen med melken. Da løser brødet seg opp og blir en jevn masse etter litt tid. Dette gir kjøttbollene en veldig god konsistens og spenstighet.
Steg 2
Finhakk sjalottløken, hele hvitløken og chili. Finn frem en stekepanne og hell i rikelig med olivenolje.
Steg 3
Sett på medium varme og stek løkblandingen til den blir myk. Bland sammen krydderne (ikke salt) og knus eller mal i en liten blender.
Steg 4
Bland dette sammen med løken. Saltet skal nemlig rett i kjøttdeigen.
Steg 5
Legg kjøttdeigen i bakebollen og hell på saltet. Bland sammen dette først til du får en litt klissete konsistens. Tilsett deretter løkblandingen, den myke loffen og parmesan.
Steg 6
Kjør i kjøkkenmaskinen i 5 minutter til alt har blitt blandet godt sammen.
Steg 7
Finn frem en stekepanne. Det er lettest å bruke en panne av teflon eller liknende som ting ikke fester seg så lett i. Hell i godt med olivenolje og prøvesten en bolle før du lager i stand resten. Da kan du korrigere med litt mer salt eller krydder hvis du ønsker det. Når du er fornøyd kan du begynne kjøttbolleproduksjonen.
Steg 8
Bruk fuktige hender og rull frem masse fine kjøttboller. Stek i olje og legg over i en form. Stek på ganske høy varme. De trenger ikke være gjennomstekt for de skal koke litt etterpå i tomatsausen.
Steg 9
Stek opp alle kjøttbollene og finkutt sjalottløken som skal i sausen. Når du er ferdig med kjøttbollene legger du sjalottløken i oljen du har stekt kjøttbollene i. Denne har fått utrolig mye god smak og gjør sausen veldig god. Stek sjalottløken i noen minutter før du tilsetter rødvin og rødvinseddik. La koke i noen minutter før du heller i tomatene, salt og sukker. La koke litt og smak til.
Steg 10
Hell tomatsausen over kjøttbollene og strø over parmesan. Bland sammen og stek i ovnen i 15 minutter på 225 grader. Avslutt med noen gode dråper olivenolje og masse fersk basilikum. Nå er det bare å nyte disse deilige kjøttbollene. Lykke til.