Biff Stroganoff ala Gladkokken - Perfekt helgemiddag!

Biff Stroganoff er en av Russlands mest kjente retter. Hvis du tror dette er en kjedelig rett tar du fryktelig feil!

Ingredienser

porsjoner
  • 1 kg høyrygg av okse
  • 200 gram bacon
  • 2 stk løk
  • 4 stk sjalottløk
  • 20 stk champignon
  • 2 dl seterrømme
  • 2 dl kremfløte
  • 6 dl kalvekraft
  • 2 ss tomatpure
  • 1 ss sukker
  • 2 ss røkt paprika
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ss worcestersauce
  • 1 ss sitronsaft
  • smør til steking
  • salt og pepper.
Ingredienser

Opphavet bak denne retten diskuteres, men de fleste mener at retten ble skapt av en kokk som vant en matlagingskonkurranse i St.Petersburg med denne retten. Retten er oppkalt etter ovennevnte kokks arbeidsgiver, grev Alexander Sergejevitj Stroganov. Jeg har vært ganske tro mot orginalen, men som vanlig liker jeg å ta meg friheten til å gjøre noen justeringer.

Dsc 0340

Steg 1

Start med å finne frem en stekepanne og en stor kjele. Varm opp pannen og stek baconet til det er blitt gyldent og sprøtt. Når baconet steker skjærer jeg opp biffen i litt tykke strimler. Krydre kjøttet med salt og pepper og stek på høy varme i baconfettet når baconet er ferdig. Stek litt og litt kjøtt så det blir stekt og ikke kokt. Legg det ferdig stekte kjøttet over i en bolle. Når du har stekt ferdig alt kjøttet legger jeg det tilbake i stekepannen og tilsetter tomatpure, paprikakrydder, sukker og steker i 3-4 minutter. Tilsett kalvekraften, kok opp og skru ned varmen så det bare putrer. Hvor lenge dette trenger å trekke avhenger av mørheten i kjøttet. Med høyrygg lar jeg dette småputre i ca 2 timer.

Dsc 0343
Dsc 0347
Dsc 0349

Steg 2

Smelt smør i kjelen og finhakk løk, sjalottløk og baconet du stekte. Legg dette i kjelen og stek på medium varme til løken er blitt helt myk. Tilsett deretter fløte, rømme, dijon og worcester. Rør rundt og la småputre i 15 minutter. Nå kan du skru av varmen til kjøttet er ferdig trukket.

Dsc 0348
Dsc 0353
Dsc 0354

Steg 3

Magien skjer nemlig når du blander kjøttet med sausen sammen med løkblandingen. Hell kjøttet med sausen i kjelen og rør godt rundt. Tilsett litt smør i stekepannen og stek skivet champignon i noen minutter til den har fått litt farge. Tilsett deretter soppen i kjelen sammen med resten. Hold gryta varm frem til servering og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Dsc 0361
Dsc 0362

Server sammen med ris eller potetmos. Dette er ordentlig kosemat og når du lager dette riktig blir det en fantastisk rett! Lykke til.

Dsc 0378