![](https://gladkokken.imgix.net/bol-front.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=560&q=60&w=700&s=cfe00e509a3734b2b822fa529e6d8cf0 700w, https://gladkokken.imgix.net/bol-front.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=640&q=60&w=800&s=a70762ce1a61063c4bc85146f9b3bcde 800w, https://gladkokken.imgix.net/bol-front.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=720&q=60&w=900&s=587e18081f8f8dc5fa798a453a4c5b62 900w, https://gladkokken.imgix.net/bol-front.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=800&q=60&w=1000&s=7aa7ffb89061a1981ec63c8fe72cca8d 1000w, https://gladkokken.imgix.net/bol-front.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=880&q=60&w=1100&s=d7e48a226f63908b6d6927a16eba9da4 1100w, https://gladkokken.imgix.net/bol-front.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=960&q=60&w=1200&s=d3a979deafca32d38338fe7c88812467 1200w, https://gladkokken.imgix.net/bol-front.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1040&q=60&w=1300&s=f8ab19515edf9b59d3619392b5f1c352 1300w, https://gladkokken.imgix.net/bol-front.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1120&q=60&w=1400&s=360ad29e80743fafb3b66225e342fb6d 1400w, https://gladkokken.imgix.net/bol-front.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1200&q=60&w=1500&s=8b421a95ca4fbb6dc5476a6681059499 1500w, https://gladkokken.imgix.net/bol-front.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1280&q=60&w=1600&s=77f58812d21f70b98a199286689e1f46 1600w, https://gladkokken.imgix.net/bol-front.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1360&q=60&w=1700&s=b18f1356057a7b93f1f9751eeddf949b 1700w, https://gladkokken.imgix.net/bol-front.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1440&q=60&w=1800&s=55f03a8ee068b2d80a81843d51f85ff9 1800w)
Bouillabaisse - klassisk Fransk fiske og skalldyrsuppe!
Dette smaker helt fantastisk og nøkkelen her er å lage en god kraft.
Ingredienser
- 200 gram torsk benfri
- 200 gram laks
- 200 gram steinbit
- 12 stk sjøkreps
- 1 kg ferske reker
- 2 stk gulrot
- 1 stk fennikel
- 1 stk løk
- 2 fedd hvitløk
- 1 ss tomatpure
- 2 ts sukker
- 0,3 kun saften
- 1 klype safran
- 3 stk tomat
- 2 stk stangselleri
- 6 dl skalldyrkraft
- 6 dl grønnsakskraft
- 3 dl blåskjellkraft
- 2 dl hvitvin
- vann til kraft
- salt og pepper
- litt fersk timian
Bouillabaisse er en klassisk fransk fiske og skalldyrssuppe. I Frankrike lages denne overalt og alle har sin egen vri på denne suppa. Det som er felles for de alle er at den skal lages på en god konsentrert kraft og inneholde minimum 3 sorter fisk, skalldyr, tomater, løk og safran. I denne varianten bruker jeg mange gode råvarer og det tar litt tid.
Dette er en litt mer avansert oppskrift med mange elementer og som tar litt tid å lage. Tiden trengs for å få frem de gode smakene i kraften. Jeg lager kraft fra skalldyr, grønnsaker og blåskjell. Dette er ikke en hverdagssuppe, men et festmåltid! Har du ikke smakt en ordentlig Bouillabaisse må du bare prøve. Dette er helt klart en av verdens beste supper. Sjekk videoen nederst for å se hvordan du lager den.
Steg 1
Start med å finne frem en stor kjele og fyll opp med vann. Kok opp og tilsett salt. Kok sjøkrepsene i ca 1 minutt og legg direkte i kaldt vann. La de ligge der til de er kjølige. Dette gjør det lettere å fjerne kjøttet fra skallet. Ta av haler og klør og spar på hodet og kroppen til kraften. Skrell reker og legg rekene i en bolle. Dekk gjerne med plastfolie.
![Bol2](https://gladkokken.imgix.net/bol2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=0303b92a9d41e00f24bb8ba475773971)
Steg 2
Legg skallet fra rekene og sjøkrepsen i en kjele med varm olje og stek i noen minutter til de får en gylden farge. Hell på vann så det dekker skallet og skru ned varmen så det kun småkoker. La koke i 1 time og sil av kraften.
![Bol3](https://gladkokken.imgix.net/bol3.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=8f312b2d7c5708cebbd16d9e86fbc701)
Steg 3
Blåskjellkraft: Finn frem en kjele og tilsett 2-3 ss smør. Legg i finhakket sjalottløk og la steke til løken begynner å bli myk. Skyll blåskjellene godt og kast eventuelle skjell som er skadet. Legg blåskjellene i kjelen og rør godt rundt. Stek i et minutt før du heller på hvitvinen og legger på lokket. Sil av blåskjellene og ta vare på kraften. Du kan også bruke blåskjellene i suppa etterpå hvis du liker det.
Steg 4
Kutt opp gulrot, løk, hvitløk og fennikel og legg i en kjele med litt olje. Stek til de begynner å bli myke. Tilsett 1 ss tomatpure og sukker. La steke i noen minutter før du tilsetter safran ,tomater, litt timian og vann. La koke i ca 30 minutter til alle grønnsakene er helt myke. Kjør denne grønnsaksblandingen jevn med en stavmikser.
![Bol4](https://gladkokken.imgix.net/bol4.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=9be8ccc75604f17691d7f4d0e11b0a10)
Steg 5
Bland sammen alle kraftene og kok ned til ønsket konsistens. Smak til med salt og litt sitron. Kutt opp fisken i passende biter og tilsett rett før servering. De trenger kun å trekke i ca 3 minutter før de er ferdige.
![Bol5](https://gladkokken.imgix.net/bol5.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=4fef32103b6bfe1cffa7ac36803591ae)
Steg 6
Tilsett sjøkreps og la trekke i et minutt til. Hell i noen fine skåler og strø over noen reker tilslutt. Avslutt med litt fin bladpersille og gjerne noen dråper med god olivenolje. Server sammen med en aioli med chili og safran og sprø skiver av baguette. Nyt et fantastisk måltid. Lykke til
![Bol Front](https://gladkokken.imgix.net/bol-front.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=836d991ed403ab5f3ae8e8f421e94592)