Samisk tradisjonsmat
Ingredienser
- 800 gram reinsdyrskav
- 100 gram bacon i terninger
- 1 stk løk
- 2 fedd hvitløk
- 1 kg sopp
- 2 dl vann
- 2 dl kremfløte
- 1 boks sæterrømme
- 2 ss finhakket timian
- 5 stk einebær
- 2 ts sherryeddik/bringebæreddik
- 1 ts sukker
- salt og pepper
- olje til steking
Tilbehør
- potetmos
- tyttebær
På den kalde tiden av året synes jeg det er utrolig godt med varmende gryter. Denne viltgryten er en klassiker og jeg har gjort noen små tilpasninger for å få den helt perfekt.
Steg 1
Finn frem en stor gryte og legg i baconet og stek de til gyllne. Når baconet nærmer seg ferdig, tilsetter du finhakket løk og hvitløk. Knus eller finhakk einebær og legg i kjelen. Hell i eddik og sukker og bland godt sammen. Tilsett deretter vann, kremfløte, seterømme og finhakket timian og kok opp gryten på medium varme.
Steg 2
Finn frem en stekepanne og sett platen på høy varme. Stek litt og litt av reinskavet, og legg dette over i en bolle når du er ferdig. Skjær soppen i skiver, stek den i samme panne og legg alt over i bollen med reinkavet. Når du er ferdig å steke heller du litt vann i den tomme stekepanne og kok ut vannet slik at du får med alle de gode smakene som har satt seg i bunn.
Steg 3
Hell den stekte reinskaven og soppen over i gryten med fløteblandingen og bland godt sammen. Sett ned varmen på medium minus og legg på et lokk. Nå skal gryten få stå og trekke i 45 minutter. Husk å smake til med salt og pepper. Pynt med litt finhakket timian og tyttebær rett før servering.