![](https://gladkokken.imgix.net/croq-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=560&q=60&w=700&s=db4cb2d3ec0b3ca6af4293428dccba3b 700w, https://gladkokken.imgix.net/croq-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=640&q=60&w=800&s=ff9af9ac8b2ac1d364477b8ee5c5443c 800w, https://gladkokken.imgix.net/croq-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=720&q=60&w=900&s=fba5e1b527b353a29d08c7821c2dc32c 900w, https://gladkokken.imgix.net/croq-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=800&q=60&w=1000&s=afec06639e2f1aeb404fc070ccf3805d 1000w, https://gladkokken.imgix.net/croq-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=880&q=60&w=1100&s=17437c79da31dbf926927fa9f14d6196 1100w, https://gladkokken.imgix.net/croq-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=960&q=60&w=1200&s=5f97ef75f4deb857d65fd4a245c6b4b5 1200w, https://gladkokken.imgix.net/croq-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1040&q=60&w=1300&s=ceb1a68a7f5cc2b58fd6883803e3019c 1300w, https://gladkokken.imgix.net/croq-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1120&q=60&w=1400&s=a3bd417d3d0c89cad5a41d7ebafedf5c 1400w, https://gladkokken.imgix.net/croq-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1200&q=60&w=1500&s=d6240898abfd2aa06a4130c08921e828 1500w, https://gladkokken.imgix.net/croq-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1280&q=60&w=1600&s=0658ae98ab66c8073723ad10f05be984 1600w, https://gladkokken.imgix.net/croq-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1360&q=60&w=1700&s=7640726df6f0f72fc950835b529206cf 1700w, https://gladkokken.imgix.net/croq-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1440&q=60&w=1800&s=51986cde0d1ee999109863a73dc1fd04 1800w)
Croque Monsieur + madame - Fransk gourmet ostemørbrød -
Verdens beste ostesmørbrød!
Ingredienser
Croq Monsieur/madame
- 4 skiver godt landbrød
- 4 skiver god skinke
- 2 ss smør (til å steke brød)
- 2 ts dijonsennep
- 4 skiver ridderost
- 50 gram revet gruyere ost
- Bechamelsaus (se oppskrift under)
Bechamel / ostesaus
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 3 dl melk
- 1 ts dijon
- 30 gram revet parmesan
- 0,5 ts revet muskatnøtt
- salt og pepper
Dette er en av Frankrikes nasjonalskatter. Et ostesmørbrød lagd med kjærlighet og gode smaker. Hemmeligheten ligger i bèchamel sausen, valg av ost, skinke og sprøtt deilig stekt brød. Det tar litt lenger tid enn å lage et vanlig ostesmørbrød, men så får du også et resultat som overgår alle andre ostesmørbrød. Legger du et speilegg på toppen til slutt får du den klassiske Croque Madame. Prøv begge to og se hvilken som blir din nye favoritt. Jeg har laget en video hvordan jeg lager disse herlighetene.
Steg 1
Start med å skjære to gode skiver av landbrødet og stek i en stekepanne med smør. Her er det ikke lov med noe margarin eller andre "jukse" smør. Stek til de er gyllene og sprø på den ene siden og ta de ut av pannen. Smør godt med Dijon sennep på den siden som brødet ikke er stekt og strø på litt Cayenne pepper.
![Croc9](https://gladkokken.imgix.net/croc9.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=a8987b6fb0ab91d45865b28147fc7b64)
![Croc8](https://gladkokken.imgix.net/croc8.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=f3f0f119032354006b4f713a96f885d6)
Steg 2
Nå er det på tide å lage Bèchamel sausen. Den lages som en vanlig hvitsaus. Ta en liten kjele og tilsett 2 ss med smør. Når smører har smeltet tilsetter du 2 ss hvetemel. Rør godt og spe på med melk. Krydre med malt muskatnøtt, salt og pepper. Pass på temperaturen! det er ikke noe godt med brent saus.
Steg 3
Smør nå godt med dijon sennep på hver brødskive. Legg på ridderost, skinke og ostesaus. Topp opp med litt ekstra revet ost.
![Croc4](https://gladkokken.imgix.net/croc4.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=867a6490b4299fd505fd1db75b4d6892)
Steg 4
Legg den siste brødskiven på toppen. Siden du har stekt i smør skal være opp. hell på rikelig med saus på toppen av sandwichen og strø på resten av osten.
Steg 5
Sett i en forvarmet ovn på 200 grader og stek til de begynner å få en fin osteskorpe på toppen og at alt er godt og smeltet inne i ostesmørbrødet. Dette tar ca 10 minutter.
Server med en syrlig salat og legg litt Dijon sennep ved siden. Når det kommer til ostesmørbrød finnes det ikke bedre.
![Croq](https://gladkokken.imgix.net/croq.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=359c8e249cd895baac6b17cd7cc08aba)