Glade tilslørte bondepiker - En Norsk klassiker med en liten vri

Den salte karamellsausen gjør de tilslørte bondepikene ekstra glade!

Ingredienser

glass

Eplemos

  • 4 stk epler
  • 2 dl vann
  • 1 dl sukker
  • litt sitronsaft

Crumble

  • 10 stk kavringer
  • 2 ts kanel
  • 2 ts sukker
  • 50 gram smør

Krem

  • 2 dl kremfløte
  • 2 dl sæterrømme
  • 2 ss sukker
  • 1 ts kanel

Smørstekte epler

  • 3 stk epler i terninger
  • 2 ts sukker
  • 2 ts kanel
  • 2 ss smør

Salt karamellsaus

  • 2 dl sukker
  • 2 ss smør
  • 2 dl fløte
  • 1 ts maldonsalt
Ingredienser

Dette er en veldig klassisk norsk dessert! Den er enkel å lage og smaker veldig godt. Jeg har gjort noen endringer som jeg synes gir et enda bedre resultat og tilført litt ekstra karamell som passer epler og kanel veldig godt. Test ut denne versjonen!

Steg 1

Start med å lage eplemosen. Skrell og grovkutt eplene. Legg de i en kjele og tilsett vann og sukker.

Dsc 0319

Steg 2

Kok i ca 20 minutter og rør godt sammen. Jeg presser i litt sitronsaft for å få ekstra syre i eplemosen. Sett i kjøleskapet frem til servering.

Dsc 0335

Steg 3

Denne kremen kombinerer fløte og rømme noe jeg synes gir en helt fantastisk smak. Tilsett fløte, sæterrømme, sukker og kanel i en bolle og visp sammen til den har blitt en fast krem

Dsc 0322
Dsc 0327

Steg 4

Knus kavringene grovt. Sett en stekepanne på medium+ varme og smelt smøret. Hell i kavringene og strø over sukker og kanel. Stek i noen minutter til de har blitt gyldne. La de kjøle seg ned og oppbevar tørt frem til servering.

Dsc 0329

Steg 5

Jeg skjærer resten av eplene i små pene terninger og legger i en bolle. Strø over sukker og kanel og rist godt så krydderne fordeler seg jevnt rundt på eplene. Jeg steker disse i litt smør rett før servering så de er litt varme. stek i noen minutter til de får en litt karamellisert overflate, men fortsatt er litt sprø inni.

Dsc 0333 2

Steg 6

Tilslutt lager jeg den salte karamellsausen. Hell sukker og litt vann i en stekepanne og bland sammen. Sett på medium varme og vent til sukkeret har blitt gyldent og fint. Ikke rør når du lager karamell før sukkeret har blitt lys brunt. Hell i smør og rør rundt. Når smøret har smeltet inn tilsetter du fløte og koker i noen få minutter. Avslutt med å tilsette godt maldonsalt og rør rundt. La karamellen kjøle seg ned. Den tykner litt ekstra når den kjøles ned så greit at den er ganske rennende.

Dsc 0332 2
Dsc 0339

Steg 7

Nå er alle ingrediensene ferdig. Det er viktig at du gjør ferdig desserten rett før servering for å beholde sprøheten i retten.

Dsc 0343 2

Steg 8

Legg lagvis eplemos, karamell, crumble, stekte eplebiter og krem. Avslutt med krem og topp med eplebiter, crumble og karamell. Server med en gang og nyt denne deilige Norske desserten

Dsc 0368