Gresk Stifado - Herlig lammegryte med rødvin og gode smaker!

Slowcooking gir magiske smaker og mørt kjøtt!

Ingredienser

porsjoner
  • 1 kg lammekjøtt
  • 12 stk småløk /delikatesseløk
  • 1 stk løk
  • 6 fedd hvitløk
  • 1 ss olivenolje
  • 100 gram tomatpure
  • 2 ts sukker
  • 4 dl rødvin
  • 1 boks hermetiske cherrytomater
  • 3 dl vann
  • 3 stk laurbærblad
  • 1 stk kanelstang
  • 1 ts malt muskatnøtt
  • 1 ss tørket oregano
  • salt og pepper
Ingredienser

Stifado er en kjent gresk matrett som lages med oksekjøtt, kanin eller lam. Stifado på gresk betyr egentlig damp på norsk og skal få kose seg på lav varme i lang tid til kjøttet er helt mørt og alle de gode smakene har kommet inn i sausen. I sausen er det rødvin, løk og krydder som gir den klassiske greske smaken. Jeg synes retten er best med lammekjøtt og det passer ypperlig nå på høsten når det er mye billig og godt lammekjøtt i butikkene.

Steg 1

I dag brukte jeg en kombinasjon av bog og koteletter fra lam, men her kan du bruke flere typer grytekjøtt. Skjær kjøttet opp i store biter og krydre rikelig med salt og pepper. Finn frem en kjele eller panne med høye kanter og tilsett olivenolje. Brun av kjøttet på alle kanter og legg over i en bolle. Når du har brunet kjøttet skal du brune de hele delikatesseløkene/sjalottløkene. Fjern skallet og legg i samme panne. Stek i none minutter til løken for gylden farge og stekeskorpe.

Stifado
Stifado 2
Stifado 4

Steg 2

Hell litt mer olivenolje i panne og tilsett finhakket løk og hvitløk. La steke i noen minutter til løken har begynt å få farge og blitt helt myk. Tilsett nå tomatpure og sukker. Stek i 2-3 minutter. Dette gjør at tomatpureen får en bedre smak! Hell i rødvinen, rør rundt og la koke i 3 minutter. Legg nå kjøttet og løken tilbake i kjelen. Hell på hermetiske cherrytomater og vann. Bland godt sammen.

Stifado 3

Steg 3

Tilsett laurbærbladene, oregano, revet muskatnøtt og 1 kanelstang. Disse krydderne gir en herlig smak av Hellas. Bland sammen og skru ned varmen så det kun kommer en liten boble i ny og ny... Legg på et lokk og la retten småkoke i 3 timer.

Stifado 5

Steg 4

Siste 30 minuttene av koketiden tar jeg av lokket. Smak til retten med salt og pepper. Det er vanlig å servere potetbåter, salat eller et godt brød til denne retten. Nå er det bare å kose seg med en klassisk gresk Stifado. Lykke til.

Stifado 6