Moussaka - En av de mest kjente og beste rettene fra Hellas!

Kombinasjonen av grønnsaker, kjøttsaus og ostesaus smaker magisk godt!

Ingredienser

porsjoner

Kjøttsaus

  • 1 stk løk
  • 1 ss Gresk olivenolje
  • 5 fedd hvitløk
  • 2 ss tomatpure
  • 1 ss sukker
  • 1 kg kjøttdeig / kvernet oksekjøtt
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 ss tørket timian
  • 1 ts kanel
  • 0,5 ts malt nellik
  • 2 ss finhakket bladpersille
  • 1 stk laurbærblad
  • salt og pepper

Ostesaus

  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 8 dl melk
  • 100 gram parmesan
  • 1 ts malt muskat
  • 2 stk eggeplomme
  • salt og pepper

Resterende råvarer

  • 2 stk aubergine
  • 1 stk squash
  • 3 stk store bakepoteter
  • 100 gram parmesan
  • Olje til fritering
Ingredienser

Moussaka er en av de mest kjente Greske rettene. Lag med deilige stekte grønnsaker toppet med en veldig smaksrik kjøttsaus og toppet med ostesaus. Det finnes utallige lokale oppskrifter og variasjoner på denne retten. Jeg har testet flere versjoner og dette er min beste oppskrift på Moussaka. Lag en stor form, inviter noen venner og nyt og drøm dere bort til vakre Hellas.

Steg 1

Jeg starter med å lage kjøttsausen. Start med å helle litt gresk extra virgin olivenolje i en kjele og sett på høy varme. Kutt en løk og legg i oljen sammen med tørket timian og sukker. Stek til løken har blitt blank, myk og begynner å få farge. Nå tilsetter jeg hvitløken og steker et par minutter til.

Moussaka
Moussaka 2

Steg 2

Tilsett kjøttdeigen eller det kvernede oksekjøttet og stek på høy varme. Tilsett kanel og malt nellik og stek til kjøttdeigen har fått fin farge. Tilsett tomatpure og stek noen minutter før du tilsetter de hermetiske tomatene. Tilsett laurbærblad og la koke i ca 30 minutter på medium varme så væsken i sausen koker bort. Smak til med salt og pepper og tilsett finhakket bladpersille. Du kan nå skru av varmen og la denne stå til etterpå. Du kan fint lage i stand sausen dagen før eller tidligere på dagen.

Moussaka 4
Moussaka 7

Steg 3

Grønnsakene tar litt tid å lage, men det er helt klart verdt jobben når du nyter dette måltidet senere. Skrell potetene først og kutt poteter, squash og aubergine i skiver på ca 0,5 cm. Finn frem en stor panne eller frityr og stek litt og litt i oljen til den får en gylden og fin farge. Legg over på et fat med tørkepapir for å renne av seg.

Moussaka 3
Moussaka 5
Moussaka 9

Steg 4

Nå skal vi lage ostesausen. Start med å smelte smøret i en kjele og varm opp melken i en annen kjele. Når smøret har smeltet tilsetter du melet og rører dette godt sammen. Spe på med den varme melken og rør jevnlig så det ikke blir klumper. Tilsett revet parmesanost og revet muskatnøtt. Smak til sausen med salt og pepper. La koke et par minutter og skru av varmen. Tilsett eggeplommene og rør godt sammen.

Moussaka 8

Steg 5

Nå kommer den morsomste delen av å lage Moussaka. Nå skal vi sette alt vi har laget sammen. Jeg har også laget en film som viser denne prosessen. Start med å finne frem en stor form med høye kanter. Smør formen lett med litt olivenolje. Legg først skivene av poteter, så aubergine og avslutt med squash. VIKTIG: BLAND 3-4 SPISEKSJEER MED OSTESAUSEN I KJØTTSAUSEN. Hell så kjøttsausen over i formen og fordel jevnt. Press litt ned så kjøttsausen fordeler seg mellom grønnsakene under. Hell over ostesausen og fordel jevnt. Strø over revet parmesan og din Moussaka er nå klar for å stekes.

Moussaka 10
Moussaka 11
Moussaka 12

Steg 6

Sett formen i en forvarmet ovn på 180 grader varmluft. Stek i ca 40 minutter til toppen har fått en fin og gylden farge. VIKTIG: LA RETTEN HVILE I MINST 45 MINUTTER FØR DU SKJÆRER DEN OPP. Dette er viktig så retten får tid til å sette seg og kjøle seg litt ned. Nå kan du nyte en deilig hjemmelaget Moussaka. Lykke til.

Moussaka 15
Moussaka 16