Pastitsio - En av de mest populære middagene i Hellas

Dette er Hellas sin versjon av Lasagne. Et lag med deilig kjøttsaus, pasta og toppet med en deilig ostesaus!

Ingredienser

porsjoner

Kjøttsaus

  • 1 kg kjøttdeig
  • 2 stk løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 2 ss tomatpure
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 dl hvitvin
  • 3 dl oksekraft
  • 1 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 2 ts kanel
  • 2 ts oregano
  • 2 stk laurbærblad
  • litt fersk timian
  • pepper

Ostesaus

  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 8 dl melk
  • 50 gram parmesan
  • 50 gram revet ost
  • 1 ts malt muskat
  • salt og pepper

Resterende råvarer

  • 1 pose pastarør
  • 50 gram parmesan
  • 50 gram revet ost
  • 2 stk egg
Ingredienser

Dette er en Gresk klassiker og smaker helt fortreffelig. Den likner litt på en lasagne, men kjøttsausen har en annen smak og det brukes egg for at retten skal holde fin fasong. Jeg har lest og sett på mange oppskrifter for å komme så nær den opprinnelige Greske tradisjonsretten. Denne retten er populær både for store og små. Server gjerne en deilig gresk salat som tilbehør.

Steg 1

Vi starter med det som tar lengst tid i denne retten og det er kjøttsausen. Finn frem en kjele eller stekepanne og tilsett litt god olivenolje. Finhakk løken og stek blank før du tilsetter hvitløken. Stek i 2-3 minutter og tilsett tomatpure og sukker. Bland dette godt og stek i noen minutter til.

Dsc 0006

Steg 2

Hell i hvitvinen og la denne koke nesten helt bort (hvis du ikke har hvitvin kan du bruke vineddik eller eplejuice). Tilsett kjøttdeigen og stek til den er gjennomstekt. Tilsett så krydderne.

Dsc 0008 2

Steg 3

Bland godt og hell på hermetiske tomater og kraften. Nå skal denne få stå å småkoke i 60 minutter til nesten all kraften er borte og du har en tjukk kjøttsaus.

Dsc 0017 2

Steg 4

La sausen kjøle seg ned og rett før du legger den i formen blander du inn en sleiv med ostesausen i kjøttsausen. Dette gjør at den holder fasongen bedre når den blir stekt.

Dsc 0074 3

Steg 5

Nå er det ostesausen som skal lages. Det er smart å lage denne og koke pasta mens kjøttsausen står å koker. Start med å finne frem en kjele og smelt smør

Dsc 0064 3

Steg 6

tilsett melet og rør godt rundt. Spe på med melken og rør jevnlig. Når du har tilsatt all melken og de første boblene kommer er sausen snart klar. Skru ned varmen og tilsett krydder, ost. Bland dette godt inn. Avslutt med å røre inn 2 eggeplommer i ostesausen. (spar på eggehvitene) Er du i tvil hvordan du lager en hvit saus kan du sjekke denne videoen Hvitsaus - et utgangspunkt for mange gode sauser

Dsc 0066
Dsc 0080 4

Steg 7

Kok pastarørene til de fortsatt har god tyggemotstand (al dente) og skyll med kaldt vann.

Dsc 0038

Steg 8

Nå skal vi sette sammen denne retten og gjøre klar for steking. Start med å finne frem en ildfast form og ta noen dråper olivenolje i bunnen. Hell over pastarørene og eggehvitene. Bland godt sammen med hendene.

Dsc 0083

Steg 9

Hell over kjøttsausen og press litt sammen så det ligger litt kompakt i formen.

Dsc 0085 2

Steg 10

Hell over ostesausen og strø over litt revet ost på toppen av ostesausen.

Dsc 0088 2

Steg 11

Stek på varmluft midt i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Det er viktig å la retten hvile i 10 minutter før du kutter den opp. Server gjerne sammen med en deilig gresk salat. Her er en god oppskrift Gresk kålsalat - En forfriskende salat med smak av Hellas Lykke til!

Dsc 0098 2
Dsc 0122 2