![](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0122-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=560&q=60&w=700&s=7e41738fec34bd54715872d16a03b394 700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0122-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=640&q=60&w=800&s=91cf34b188e77f9c5a72f8c876fdec07 800w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0122-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=720&q=60&w=900&s=656f30f5eb056d487def304413f8767c 900w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0122-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=800&q=60&w=1000&s=8819334c180838e30a4c62d09c8af662 1000w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0122-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=880&q=60&w=1100&s=a9f6e7146520e7dce60d20b2a432affd 1100w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0122-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=960&q=60&w=1200&s=b5f3e8c9776a56e2519cc9081d1aa4fb 1200w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0122-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1040&q=60&w=1300&s=0e0bd70135bb911743bf4593d50f9aeb 1300w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0122-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1120&q=60&w=1400&s=a7a73e81f046c395218e98bd57fd19aa 1400w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0122-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1200&q=60&w=1500&s=d877b7a4b27e8262c4ac752af54fbf98 1500w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0122-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1280&q=60&w=1600&s=17715063bc88885e54a83f1b6e2ff911 1600w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0122-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1360&q=60&w=1700&s=e5f7f26c6da137a46c8b75545c0dc413 1700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0122-2.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1440&q=60&w=1800&s=f67aca8bfd8484ef6a1066d8a73e9eee 1800w)
Pastitsio - En av de mest populære middagene i Hellas
Dette er Hellas sin versjon av Lasagne. Et lag med deilig kjøttsaus, pasta og toppet med en deilig ostesaus!
Ingredienser
Kjøttsaus
- 1 kg kjøttdeig
- 2 stk løk
- 4 fedd hvitløk
- 2 ss tomatpure
- 1 boks hermetiske tomater
- 1 dl hvitvin
- 3 dl oksekraft
- 1 ts sukker
- 1 ts salt
- 2 ts kanel
- 2 ts oregano
- 2 stk laurbærblad
- litt fersk timian
- pepper
Ostesaus
- 4 ss smør
- 4 ss hvetemel
- 8 dl melk
- 50 gram parmesan
- 50 gram revet ost
- 1 ts malt muskat
- salt og pepper
Resterende råvarer
- 1 pose pastarør
- 50 gram parmesan
- 50 gram revet ost
- 2 stk egg
Dette er en Gresk klassiker og smaker helt fortreffelig. Den likner litt på en lasagne, men kjøttsausen har en annen smak og det brukes egg for at retten skal holde fin fasong. Jeg har lest og sett på mange oppskrifter for å komme så nær den opprinnelige Greske tradisjonsretten. Denne retten er populær både for store og små. Server gjerne en deilig gresk salat som tilbehør.
Steg 1
Vi starter med det som tar lengst tid i denne retten og det er kjøttsausen. Finn frem en kjele eller stekepanne og tilsett litt god olivenolje. Finhakk løken og stek blank før du tilsetter hvitløken. Stek i 2-3 minutter og tilsett tomatpure og sukker. Bland dette godt og stek i noen minutter til.
![Dsc 0006](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0006.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=e68edcc9acbc08a40cd6f4c2c1f71d04)
Steg 2
Hell i hvitvinen og la denne koke nesten helt bort (hvis du ikke har hvitvin kan du bruke vineddik eller eplejuice). Tilsett kjøttdeigen og stek til den er gjennomstekt. Tilsett så krydderne.
![Dsc 0008 2](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0008-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=44a1de87e7ceb3df54dfd9d92ea14ec7)
Steg 3
Bland godt og hell på hermetiske tomater og kraften. Nå skal denne få stå å småkoke i 60 minutter til nesten all kraften er borte og du har en tjukk kjøttsaus.
![Dsc 0017 2](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0017-2_190105_164126.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=a7844fd2719e6871852805127e227777)
Steg 4
La sausen kjøle seg ned og rett før du legger den i formen blander du inn en sleiv med ostesausen i kjøttsausen. Dette gjør at den holder fasongen bedre når den blir stekt.
![Dsc 0074 3](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0074-3.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=0d844a74139f1a38738820bd9126b2f1)
Steg 5
Nå er det ostesausen som skal lages. Det er smart å lage denne og koke pasta mens kjøttsausen står å koker. Start med å finne frem en kjele og smelt smør
![Dsc 0064 3](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0064-3.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=b2c624ed3b1734a7da32350b0b473cb2)
Steg 6
tilsett melet og rør godt rundt. Spe på med melken og rør jevnlig. Når du har tilsatt all melken og de første boblene kommer er sausen snart klar. Skru ned varmen og tilsett krydder, ost. Bland dette godt inn. Avslutt med å røre inn 2 eggeplommer i ostesausen. (spar på eggehvitene) Er du i tvil hvordan du lager en hvit saus kan du sjekke denne videoen Hvitsaus - et utgangspunkt for mange gode sauser
![Dsc 0066](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0066.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=2cb40b314758c173116e0cd2c2be8e75)
![Dsc 0080 4](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0080-4.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=b0cb219a979c8376f8bb23aa12b561a9)
Steg 7
Kok pastarørene til de fortsatt har god tyggemotstand (al dente) og skyll med kaldt vann.
![Dsc 0038](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0038.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=fa7c4444c67b706d02fef98bac1c874a)
Steg 8
Nå skal vi sette sammen denne retten og gjøre klar for steking. Start med å finne frem en ildfast form og ta noen dråper olivenolje i bunnen. Hell over pastarørene og eggehvitene. Bland godt sammen med hendene.
![Dsc 0083](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0083.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=e6bb19c771aea542de9cb66d95c1d960)
Steg 9
Hell over kjøttsausen og press litt sammen så det ligger litt kompakt i formen.
![Dsc 0085 2](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0085-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=76e95959563a094830ce2268658c3031)
Steg 10
Hell over ostesausen og strø over litt revet ost på toppen av ostesausen.
![Dsc 0088 2](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0088-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=47006777dbd78881b1ad2f486aeb01fa)
Steg 11
Stek på varmluft midt i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Det er viktig å la retten hvile i 10 minutter før du kutter den opp. Server gjerne sammen med en deilig gresk salat. Her er en god oppskrift Gresk kålsalat - En forfriskende salat med smak av Hellas Lykke til!
![Dsc 0098 2](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0098-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=cfe61f3cb3d3d6514ff59b70b902ebf1)
![Dsc 0122 2](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0122-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=da79046c4ff0dfd1257169ae5a549e21)