Hvitsaus - et utgangspunkt for mange gode sauser

En hvitsaus er en av de klassiske sausene du må kunne lage selv.

Ingredienser

porsjoner
  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 10 dl melk
  • salt og pepper
Ingredienser

Å lage hvitsaus selv er veldig enkelt så lenge du vet hvordan. Her kommer jeg med noen gode tips for å lage en jevn og fin hvitsaus. Det er mye enklere enn å kjøpe en posesaus og smaker langt bedre.

Hvitsaus er også grunnlaget for mange andre sauser. Fra en hvitsaus kan du lage en klassiske bechamelsaus hvis du tilsetter ost og muskat. Tilsetter du sennep og dill har du en super saus til fisk. Tilsetter du god kraft og litt fløte blir det frikassé saus. Det er utallige variasjoner og muligheter for å tilpasse sausen til maten. Så lærer du å lage en klassisk hvitsaus er mulighetene mange. Prøv deg frem og tilsett urter, sitron og krydder du liker. Her viser jeg hvordan og du får noen gode tips for å gjøre jobben lettere

Steg 1

Start med å finne frem en kjele og skru på varmen.

Tilsett smøret først og når smøret har smeltet tilsetter du like mengder med mel.

Dsc 0983

Steg 2

Visp melet inn i smøret og spe på med melk mens du rører.

Dsc 0986 2

Steg 3

Spe på med melk til du har fått konsistensen du ønsker.

La koke i minimum 5 minutter på medium varme. Da blir melsmaken helt borte.

Dsc 0988 2

Steg 4

Smak til med salt og pepper.

Dsc 0990 2