Kremet Lammegryte med dill og rotgrønnsaker - Magisk god!

Magisk gode smaker samlet i samme gryte!

Ingredienser

porsjoner

Kremet Lammegryte

  • 1,5 kg lammekjøtt med bein
  • 4 stk gulrot
  • 1 stk sellerirot
  • 2 stk persillerot
  • 20 stk småpoteter
  • 2 ss revet pepperrot
  • 2 ss finhakket fersk dill
  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 5 dl kremfløte
  • salt og pepper
  • 1,5 liter kraft (se oppskrift under)

For å koke kraft

  • 2 liter vann (så det dekker kjøttet)
  • 1 stk løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 stk gulrot
  • 1 stk persillerot
  • 2 ts hele pepperkorn
  • 2 ts hele korianderfrø
  • 3 stilker rosmarin
Ingredienser

Denne gryten er fantastisk god og kan gjerne brukes til en festmiddag også. Jeg elsker Norsk tradisjonsmat og dette er veldig likt en klassisk lammefrikassé, men har gitt den eget navn da den har en del smaker som skiller seg fra den klassiske. Jeg synes det er veldig godt når hele måltidet er samlet i samme gryte, så her også potetene med i gryta. Det gir potetene en veldig god smak. Retten tar litt tid å lage, men er ikke mye jobb. Den trenger bare litt kjærlighet og tid så kommer den magisk gode smaken frem. Her skal jeg forklare deg hvordan.

Kremet lammegryte

Steg 1

Finn frem en stor kjele og legg i grønnsakene som skal i kraften (se oppskrift) Her kan du selvfølgelig variere litt og bruke avskjær og litt rester. Målet er å få den beste kraften! Jo bedre kraften er desto bedre blir resultatet. Stek grønnsakene i et par minutter i olje eller smør. Legg i alt lammekjøttet og hell på iskaldt vann. Kok opp og skru ned varmen så det bare småkoker (småkoker = en boble av og til) Kokes kjøttet på for høy temperatur blir det litt tørt og det ønsker vi ikke. Når man koker kraft vil det i starten skumme litt på toppen. Dette tar jeg av og kaster. Da får du en klarerer og bedre kraft til slutt. La småkoke i 2 1/2 til 3 timer.

Kremet lammegryte 2

Steg 2

Når kjøttet småkoker kutte jeg opp resten av ingrediensene i terninger.

Kremet lammegryte 3

Steg 3

Når kjøttet er ferdig er også kraften ferdig. Skru av varmen og la kjøttet hvile litt i kraften før du plukker det opp. Plukk ut kjøttet og sil av kraften. Jeg tar kjøttet av beina og kutter det opp i mindre biter.

Kremet lammegryte 4
Kremet lammegryte 7

Steg 4

Nå skal du lage en saus med kraften. Start med å smelte smør i en kjele og tilsett hvetemel. Du kan også bruke glutenfritt mel som jevning hvis det er ønskelig. Spe på med den varme kraften litt og litt mens du rører jevnlig så det ikke blir noen klumper. Tilsett nå fløten og rør opp. Nå tilsetter jeg grønnsaker og poteter i sausen så skal de få småkoke i 20 minutter før jeg tilsetter noe mere.

Kremet lammegryte 6
Kremet lammegryte 8

Steg 5

Når grønnsakene koker så river jeg opp pepperrot og kutter opp dill. Tilsett nå kjøtt, dill og revet pepperrot. Bland godt sammen og skru ned varmen så det såvidt småkoker (trekker)

Kremet lammegryte 9

Steg 6

Smak til gryta med salt og pepper. En perfekt gryte med hele middagen samlet. Denne er utrolig god og sikkelig comfortfood. Lykke til.

Kremet lammegryte 11