Svinegod Lapskaus - med svineknoke og røkte kjøttpølser

Kraften fra svineknoke gjør denne retten magisk!

Ingredienser

porsjoner

Til kraften

  • 1 stk løk
  • 1 stk sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 ss korianderfrø
  • 1 ss hel pepper
  • 1,5 liter vann

Lapskaus

  • 1,5 kg lettsaltet Svineknoke
  • 4 stk røkt kjøttpølse
  • 4 stk kokefaste poteter
  • 4 stk gulrot
  • 1 stk persillerot
  • 1 stk sellerirot
  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
Ingredienser

Jeg elsker god tradisjonsrik Norsk mat. På litt kalde hest og vinterdager er det utrolig godt med en rykende varm lapskaus og flatbrød med godt smør. Jeg har fått mange tilbakemeldinger også tidligere på om dette er en tykk suppe eller lapskaus. Jeg bruker jevning i sausen og da kaller jeg det en lapskaus. Jeg liker bedre at det er litt tyggekonsistens igjen på grønnsakene i stedet for at de koker "ihjel" og blir jevning til sausen. Uansett metode du liker best er dette en veldig god oppskrift.

Steg 1

Start med å finne frem en stor kjele med lokk. Jeg elsker min trykkoker og bruker den så ofte jeg kan. Når du bruker trykkoker reduserer du koketiden med ca 70% og smaken på kraften blir enda mer intens. Oppskriften fungerer også veldig godt med en vanlig kjele. Legg i ingrediensen til kraften og legg i svineknoken. Det er VIKTIG å kjøpe lettsaltet og ikke saltet svineknoke. Hvis ikke blir kraften for salt. Hell på vann og kok opp. La koke i ca 2 timer til kjøttet løsner lett fra beinet.

Dsc 0303
Dsc 0306 2

Steg 2

Plukk opp kjøttet av vannet når den er klar og legg i en bolle så den får avkjølt seg litt.

Dsc 0314 2

Steg 3

Sil kraften så krydder og løk blir borte og du sitter igjen med en veldig god kraft. Kutt opp alle grønnsakene i terninger og kok dem i kraften til møre. Dette tar ca 15-20 minutter.

Dsc 0311 2
Dsc 0307 3

Steg 4

Fjern fettet og beinet på svineknoken og skjær kjøttet opp i passende små biter for å spise med en skje.

Dsc 0316

Steg 5

Stek de røkte kjøttpølsene i en gryte (den du ønsker å servere retten i) til de får en gylden og fin stekeskorpe. Strø over melet rør rundt og hell over kraften med grønnsakene.

Dsc 0321
Dsc 0322 2

Steg 6

La småkoke i 10 minutter og smak til med salt og pepper. Server gjerne med finhakket persille, flatbrød og godt smør. Lykke til.

Dsc 0350 2 Kopi