Lutefisk - alt du trenger å vite for en perfekt Lutefiskmiddag hjemme

Nå er sesongen for Lutefisk her og jeg synes det blir best når du lager den hjemme. Inviter noen glade venner, kjøp råvarer av god kvalitet, god drikke og du er klar for et veldig hyggelig og godt måltid.

Ingredienser

porsjoner
 • 2 kg Lutefisk
 • 400 gram tørrsaltet bacon
 • 1 pose frosne erter
 • 1 pk lefser
 • ulike typer sennep
 • sirup
 • ekte geitost
 • Ringeriks poteter
 • smør
 • hvetemel
 • salt og pepper
 • fløte
 • melk
Ingredienser

Før julen kommer må jeg alltid spise Lutefisk minst en gang. Det har blitt en tradisjon jeg er veldig glad i. Det er faktisk ganske enkelt å lage hjemme og du kan sørge for at kvaliteten er topp. Det er ikke noe tvil om at tilbehøret er viktig for at dette skal bli en god middag. Mange har forskjellige ønsker om tilbehør til denne retten. Jeg har tatt med de mest populære og de jeg selv liker best. I denne posten skal jeg gi det alle triksene og tipsene du trenger for å lage i stand til Lutefisk middag hjemme. Jeg har brukt Smak Lutefisk fra Coop. Da får du topp kvalitet torsk fra Lofoten og kun den beste delen av fisken. (ryggen)

Steg 1

Lutefisken - Kjøp lutefisk av god kvalitet. Jeg velger store stykker av fisken. Dagen jeg skal servere fisken tar jeg den ut av kjøleskapet ca 2 1/2 time før den skal serveres. Legg fisken i en form og strø på rikelig med finsalt. Jeg anbefaler å bruke kun loin (ryggen) Dette trekker ut væske av fisken og gir den en fastere konsistens. Varm opp stekeovnen til 200 grader. Når fisken har ligget med saltet i litt under to timer ser du at fisken har sluppet veldig mye væske. Skyll av fiskestykkene forsiktig med vann. Hell ut væsken fra formen og smør formen med litt nøytral olje. Legg fisken tilbake med skinnsiden ned og ta aluminiumsfolie over. Sett i ovnen. Steketiden på fisken avhenger av størrelse. Store stykker skal bake i ca 20 minutter.

Dsc 0080 3
Dsc 0085

Steg 2

Etter 10-12 minutter tar jeg av folien. Når fisken begynner å flake seg på den tykkeste delen av fisken er den klar. Legg fisken over på et pent fat og det er klart.

Steg 3

Bacon - Det er enorm forskjell i kvalitet på bacon. Til en rett som dette hvor baconet er et så viktig tilbehør så kjøp bacon av god kvalitet. Kjøp hele stykker så du kan dele den i terninger.

Lutefisk 10

Steg 4

Stek bacon i en kjele på medium varme til den er helt crispy.

Lutefisk 9

Steg 5

Hell baconet i en fin bolle og ta med stekefettet. Mange liker å ta litt av dette oppå fisken.

Lutefisk 8

Steg 6

Ertestuing - Jeg kjøper frosne grønne erter når jeg lager ertestuing. Kok opp en kjele med vann og hell i ertene. La koke i 2-3 minutter og sil av vannet. Hell ertene i en kjøkkenmaskin eller bruk stavmikser.

Lutefisk 7

Steg 7

Tilsett rikelig med smør og en liten skvett fløte. Litt salt og pepper og kjør til den konsistensen du ønsker. Jeg liker at den er litt grov og ikke helt pure.

Lutefisk 6

Steg 8

Hvitsaus - Start med å finne frem en kjele og tilsett 2 ss med smør. Når smøret har smeltet tilsetter du 2 ss hvetemel. Rør rundt til det blir en glatt masse og spe på med melk. Rør rundt i noen minutter så melsmaken blir borte. Ikke ha på for høy varme da kan melken brenne seg. Smak til med litt salt.

Lutefisk 5

Steg 9

Geitost - Kjøp ekte geitost og finn frem rivjernet. Riv Geitosten når den er kald det gjør det veldig mye lettere. Legg den revne Geitosten i en bolle og sett i kjøleskapet frem til middagen skal serveres.

Lutefisk 4

Steg 10

Sirup - Dette er et tilbehør jeg synes er veldig godt til. Spesielt sammen med lefsene. Kjøp en sirup du liker og hell i en serveringsbolle.

Lutefisk 3

Steg 11

Sennep - Jeg liker å bruke forskjellige typer sennep. Mine favoritter er Fransk dijonsennep, tørrsennep og en grov sennep.

Lutefisk 2

Steg 12

Lefser - Kjøp ferske og gode lefser.

Steg 13

Poteter - Til Lutefisk bruker jeg alltid Ringerikspoteter. Det er litt kjedelig å skrelle dem fordi de har små groper, men de passer perfekt. Småkok potetene i ca 15 minutter til de er møre. Jeg heller av vannet og tar på litt godt smør. Finhakk litt persille og strø over.

Lutefisk 1

Steg 14

Dekk et hyggelig bord, sett frem all maten og gjestene kan selv velge hvilke tilbehør de ønsker. Server øl og akevitt eller en god hvitvin. Lykke til!

Lutefisk 14