Juleribbe - alle triksene for et perfekt resultat - Garantert sprø svor!

Det er ikke uten grunn at dette er en av Norges mest populære ribbeoppskrifter! NÅ OGSÅ MED MATKURS VIDEO

Ingredienser

porsjoner
 • 2 kg ribbe av god kvalitet
 • 0,5 l vann
 • 0,5 l mørk øl
 • 1 stk løk
 • 2 stk sjalottløk
 • 4 fedd hvitløk
 • 2 stk gulrot
 • 2 stk stjerneanis
 • 2 stk laurbærblad
 • grovsalt
 • havsalt og sort pepper
Ingredienser

Jeg er oppvokst med ribbe på julaften og det blir ikke helt jul for meg uten ribbe. Når jeg første gang skulle lage og servere ribbe hjemme var jeg ganske nervøs! Hadde jeg visst da hva jeg vet nå hadde jeg tatt det helt med ro. Det er nemlig en del triks som gjør at du får perfekt ribbe hver eneste gan

Så skal du lage ribbe på julaften burde du lese denne oppskriften. Her forklarer jeg grundig en super metode for å tilberede ribbe og i tillegg få kraften til en super saus du kan ha ved siden av. Det er noen få ting som er helt avgjørende for å få et godt resultat. Her er en film som viser hele prosessen. Under filmen er det grundig forklart i teksten.

Steg 1

Hvordan velge ribbe - Det første du må gjøre er å kjøpe ribbe av god kvalitet. Dette er utrolig viktig for å få et godt resultat. Jeg finner det litt merkelig at folk løper rundt for å finne den billigste ribba til en av de viktigste middagene i løpet av året. Kjøp fersk tynnribbe. Jeg liker å kjøpe fra bønder og produksjon som behandler dyrene sine bra! Frittgående griser er veldig bra og dyrevelferd er viktig. Kjøp et stykke som ser fint ut og velg god kvalitet. Jeg beregner 500 gram pr person. Finn stykker med marmorering i kjøttet. Marmorering er egentlig de små tynne stripene av fettet. Dette gjør at kjøttet oppfattes veldig saftig når du spiser det.

Dsc 0003 2

Steg 2

Forberedelser - Jobben starter 3 dager før du skal spise ribbe. Pass på hygiene når du jobber med kjøtt som skal ligge noen dager. Ha helt rene hender og utstyr. Ta frem ribba og rut svoren opp med en tapetkniv. Det er viktig at rutene ikke blir for små. 1,5 cm x 1,5 cm er perfekt. Skjær igjennom skinnet og godt ned i fettet, men ikke i kjøttet.

Dsc 0005 2

Steg 3

Finn frem en stor form og fyll bunnen med masse grovsalt. Legg ribba med den kuttede svoren ned i saltet. Dytt ribba godt ned i saltet så all svoren er i kontakt med saltet. SALT ER NØKKELEN FOR SPRØ SVOR. Dekk til godt med plastfolie og sett i kjøleskapet. Her kan ribbe få stå i 1-3 dager. Skinnet til grisen er er hardt materiale og må brytes ned for å få den lyse sprø svoren alle jakter etter. Saltet bryter ned bindevevet i skinnet.

Dsc 0010 4

Steg 4

Når ribba har fått sto 1-3 dager i kjøleskapet. Ta den ut av formen og skyll godt under kaldt vann så alt grovsaltet blir borte. Tøm alt saltet ut av stekeformen og vask den. Tørk ribba med litt tørkepapir og ta på godt med havsalt og nykvernet pepper på ribba.

Dsc 0050 3
Dsc 0056 2

Steg 5

Pakk på nytt i med plastfolie og sett i kjøleskapet til dagen etter.

Dsc 0059 3

Steg 6

Tilberedelse den dagen du skal spise - Start med å ta ut formen med ribbe ut fra kjøleskapet og fjern plastfolien. Nå skal det gjøres i stand til at ribba skal dampes. Kutt opp grønnsakene og legg i formen sammen med urtene. Legg på ribba og hell over vann og øl. Jeg setter et glass i hvert hjørne før jeg legger på aluminiumsfolien. Du kan bruke hva du vil, men det er viktig at folien ikke er i kontakt med svoren. Da kan svoren henge fast i folien etterpå hvis du er uheldig.

Dsc 0114 3
Dsc 0116 2

Steg 7

Nå skal vi dampe Ribba. Hvis du ikke har en dyp form så bygg opp et "tak" over ribba så ikke folien kommer i kontakt med svoren. Varm opp ovnen til 240 grader varmluft. Dekk til med med 2-3 lag folie så det er helt tett. Sett ribba inn i ovnen og la dampe i 45 minutter .

Dsc 0117 2

Når ribba er ferdig dampet tar du ut formen og fjerner folien. Løft forsiktig ut ribba og legg på et skjærebrett/fjøl. VIKTIG: Kraften som er igjen i formen er den du skal lage saus av. Sil av alle grønnsaker og ta vare på kraften. Grønnsakene kan du legge tilbake i formen så får du enda mer kraft etterpå. Dette er en deilig kraft av grønnsaker, øl og ribbekraft.

Dsc 0158 2

TIPS Ta frem tapetkniven igjen å gå over rutene i svoren en gang til. Det er viktig at det ikke er noen tette ruter. Nå er svoren helt myk, så jobben er lett nå. Linjene mellom rutene med svor virker som en liten "sti" for fettet og fuktighet. Dette må kunne renne av for at svoren skal bli sprø senere.

Nå skal du gjøre i stand ribba til steking. Her bruker jeg også aluminiumsfolie for å bygge ribba i riktig form. Midten av ribba må være det høyeste punket og det skal gå i et jevnt fall begge veier. Dette er for at fettet og væsken skal kunne renne av. Sett ovnen på 90 grader. Hell i vann i formen og pass på at det hele tiden er litt væske i formen. Sett inn ribba (uten folie over) og stek i ca 3-6 timer. Når du langtidssteker på lav temperatur er det ikke så viktig hvor lenge den står. Jeg pleier å beregne ca 4 timer. Ribbe trenger tid for å bli saftig og svoren trenger tid til å varme seg opp før den skal poppe opp.

Grill: Langtidsstekingen kan også gjøres på grill. Fyr opp grillen på indirekte varme og stabiliser grillen på ca 90 grader. Sett ribba på "den kalde" delen av grillen og stek i 3-6 timer. Dette vil gi ekstra grill og røyksmak.

Dsc 0198 6

Steg 8

Når det er igjen 1 time til servering tar jeg ut ribba og skrur opp varmen til 240 grader. Sett inn ribba og nå begynner det å skje ting. Temperaturen er nå så høy at væsken inne i svoren begynner å koke. Pga av saltet som har brytet ned skinnet vil væsken kunne forsvinne ut og svoren begynner å poppe. Målet er å få en luftig og sprø svor. Stek i ca 20-30 minutter og avslutt eventuelt med litt grill med døren oppe for å få svoren helt perfekt. Som regel er det ikke nødvendig å bruke grillelementet på ovnen. Hvis du allikevel bruker grillelementet følg med hele tiden. Jeg bruker alltid steketermometer for å følge temperaturen inne i ribba. Temperaturen burde være 75-85 grader for at fettet skal smelte sikkelig.

Dsc 0215 4

Steg 9

Kjøttet må hvile - Når du er fornøyd med svoren tar du ribba ut å legger over på et skjærebrett. Ikke dekk den til!

Kraften i formen lager du en helt nydelig saus på. Nå skal ribba få hvile i minst 15 minutter. Dette gjør at kjøttet blir mer saftig og svoren blir enda sprøere. Når du skal skjære den opp så skjær i mellom rutene av svoren og i passende store biter.

Server sammen med en deilig saus, surkål, rødkål, poteter, sennep og rørte tyttebær. En fantastisk ribbe!!!!

Lykke til !

Dsc 0227 2

Her kan du se videoinstruksjon av hele prosessen.