![](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0208-3.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=560&q=60&w=700&s=236c748fc7371f771c2dc429c364c5df 700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0208-3.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=640&q=60&w=800&s=d27804f8e4f776e8c13452d5371b92f6 800w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0208-3.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=720&q=60&w=900&s=0d191907771ab3544338731294be203f 900w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0208-3.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=800&q=60&w=1000&s=9db03976dec79b300d395a08ddaa0755 1000w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0208-3.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=880&q=60&w=1100&s=c2c259f0a7436cb4257647f6128177de 1100w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0208-3.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=960&q=60&w=1200&s=91a088147ae1943e0fda1176565a88a9 1200w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0208-3.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1040&q=60&w=1300&s=fe879b979314332307d518ed6e9c03d5 1300w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0208-3.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1120&q=60&w=1400&s=f7791479b55e3dd9d377b6c75229893e 1400w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0208-3.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1200&q=60&w=1500&s=a72538788b27b3794b5ad17941b260eb 1500w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0208-3.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1280&q=60&w=1600&s=a573eedfd3b4e6b333e6a6c5a16da807 1600w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0208-3.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1360&q=60&w=1700&s=ad006dd105be0441467b83fcfb5f48d1 1700w, https://gladkokken.imgix.net/DSC_0208-3.jpg?auto=format%2Ccompress&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1440&q=60&w=1800&s=651bfb15fde257bb7837744bf886b729 1800w)
Hjemmelaget Surkål - Så enkelt er det å lage selv!
Hjemmelaget er alltid best!
Ingredienser
- 1 kg hodekål
- 2 stk eple
- 6 dl eplejuice
- 3 ss eddik 7%
- 2 ss sukker
- 1 ts hvit pepper
- 3 ss karve
- 2 stk sjalottløk
- 1 ss smør
- salt og pepper
Surkål er et veldig viktig tilbehør til julematen for mange. Ikke for å provosere, men jeg blir litt trist når det blir servert industrisurkål til kanskje et av årets viktigste middager. De som vet hvor lett dette er å lage, kjøper ikke surkål på butikken igjen. Jeg skal enkelt forklare og vise hvordan du lager en veldig god surkål. Det fine er at du til og med kan lage denne i god tid før jula og fryse den ned. Lag gjerne en stor porsjon for dette er ypperlig tilbehør til pølser, skinkestek og flere andre retter utover året.
Steg 1
Start med å finne frem en stor kjele og tilsett en klatt med smør. Kutt sjalottløk i tynne strimler og legg sammen med smøret. Stek på middels varme så løken blir fin å myk. Nå som løken koser seg i kjelen kan du begynne å kutte opp kål og epler. Legg alt oppi en stor kjele du har lokk til.
![Dsc 0162 2](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0162-2.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=d0270894c242284341b28cc12ea9a12d)
![Dsc 0165](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0165.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=29c274abc658a9ed9a09bcc1d6686948)
Steg 2
Skrell eplene hvis du vil og skjær i tynne skiver. (ikke ta med kjernen). Kutt opp kålen i strimler. Jeg synes det er enklest å skjære av bunnen, ta av de ytterste bladene og kutte med en mandolin. Det fungerer også veldig bra med en kniv. Skjær i tynne strimler og ikke bruk kjernen på kålen. Legg kål, eple og krydder i kjelen og hell på Eplejuice og Eddik. Bland godt sammen og la trekke i 45 minutter med lokk på medium varme.
![Dsc 0168](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0168.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=a8777534b7f7fbbd7dd8aaa06a989ae4)
Ta av lokket og smak. Det jeg har skrevet i oppskriften er et veldig godt utgangspunkt, men DU MÅ SMAKE. Juster med sukker, pepper og eddik til du får en god smak. La småputre i ca 1 time til uten lokk til du får ønsket konsistens og smak
Steg 3
Rett før jeg serverer den rører jeg alltid inn litt ribbefett eller sjy fra ribba. Dette gir en ekstra god smak på surkålen. Hvis du ikke skal servere med en gang, kjøl ned og legg lufttett i kjøleskap eller fryser. Dette kommer til å heve kvaliteten på julematen betraktelig! Lykke til
![Dsc 0195 4](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0195-4.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=64a75bf32cb3b1543a5f4721467c8207)
Steg 4
Oppbevaring: Vakuumering av matvarer er utrolig smart og praktisk. Maten holder mye lenger, det blir ingen frostskader ved frysing. Hvis du ikke har mulighet til vakumering så bruk en egnet frysepose og få ut mest mulig av luften før frysing. Surkål tåler mange måneder i fryseren. Så for en litt mer fredfull førjulstid lager jeg surkål og rødkål tidlig og pakker i passe store pakker.
![Dsc 0249 4](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0249-4.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=6d45537d01e052b33e4aa8ee01cc562b)
![Dsc 0242 5](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0242-5.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=e17f4d8a726e4fc4b54d77abdccec282)
Steg 5
Hjemmelaget surkål kommer til å heve kvaliteten på julematen betraktelig! Lykke til
![Dsc 0208 3](https://gladkokken.imgix.net/DSC_0208-3.jpg?auto=compress%2Cformat&bg=%23FFFFFF&fit=clip&fm=jpg&q=60&w=700&s=ae851d67678263918f61164af3fd784b)
Her kan du se videoinstruksjon av hvordan du lager Surkål